Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predvodio misno slavlje u svetištu Majke Božje od Aglone

Riga (IKA )

Trećeg dana svog apostolskog pohoda, u ponedjeljak 24. rujna u Latviji, papa Franjo predvodio je u poslijepodnevnim satima misu u svetištu Majke Božje od Aglone s više desetaka tisuća hodočasnika, izvještava Kathpress.

U propovijedi ponovno je upozorio na opasnosti populizma i ksenofobije, poticanja ozračja nepovjerenja prema drugima koje se nastoji obrazložiti statistikama i stava: „bilo bi nam bolje da smo sami, živjeli bismo u blagostanju i sigurnosti“. Nasuprot tome kršćani moraju ustrajati na općem bratstvu i premda je solidarnost zahtjevna, oni koji pate i isključeni su iz društva moraju osjetiti da smo na njihovoj strani, poručio je Papa.

U najpoznatijem baltičkom marijanskom svetištu, koje se nalazi u blizini ruske granice, u regiji jake nazočnosti ruske manjine, Papa je istaknuo važnost oproštenja i odbacivanja osjećaja odbojnosti i nepovjerenja. Napomenuo je da se na političkoj razini povijest sukoba među narodima još uvijek „bolno osjeća“. Papa se izričito osvrnuo na unutardruštvene sporove o migrantima i manjinama u Latviji te pozvao kršćane na međusobno prihvaćanje bez diskriminacije. Katolička Crkva treba pokazati da smo spremni dati posebnu pažnju siromašnima, pomoći onima koji su posustali i prihvaćati druge onakve kakvi jesu, istaknuo je papa Franjo.

Latvija je za Papin posjet ponedjeljak proglasila slobodnim danom. U svetištu Majke Božje od Aglone veliko misno slavlje na otvorenom prije 25 godina predvodio je i sv. papa Ivan Pavao II.

Ključne riječi:
Aglona Latvija misa Papa