Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. sc. Ana Thea Filipović: Cilj Katehetske ljetne škole je unaprijediti estetske kompetencije vjeroučitelja

Zagreb (IKA)

Na temu “Vjera i vizualna umjetnost u školskom vjeronauku: Otkrivati put ljepote” započela je u ponedjeljak, 28. kolovoza, Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama koja se održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Cilj katehetske škole je unaprijediti estetske kompetencije vjeroučitelja, istaknula je u uvodnom dijelu škole voditeljica programsko-organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa prof. dr. sc. sestra Ana Thea Filipović.

Kako je istaknula sestra Ana Thea Filipović, kršćanstvo je tijekom povijesti imalo svoju promjenu odnosa prema umjetnosti – od recepcije zabrane slika iz starozavjetnog židovstva do prihvaćanja slika nakon više od stoljeća ikonoborstva.

“Tri su temeljna argumenta prihvaćanja slike u kršćanstvu, s različitim naglascima u pojedinim kršćanskim konfesijama: inkarnacijski, didaktički i kulturni element. Umjetnici do kraja 13. stoljeća nastojali su umjetnički, idealizirano prikazati religioznu stvarnost, na temelju vjerovanja zajednice u određenom kontekstu. Od 14. stoljeća nadalje umjetnici više nisu tek anonimni stvaratelji djela za svoje naručitelje, već se počinju doživljavati kao autonomni umjetnički subjekti koji daju slikama vlastiti pečat, prikazujući primjerice biblijske likove slikama ljudi iz vlastitog okruženja.”

Nadalje s. Ana Thea Filipović istaknula je kako je iako u razdoblju renesanse dvije trećine slika još uvijek ima religijski karakter, primjećuje se posvjetovljenje religije. Objasnila je kako u vrijeme baroka dolazi do promjena u umjetnosti pod utjecajem teologije, a to je razdoblje ujedno i zadnja približavanje likovne umjetnosti i kršćanske vjere.

“Umjetnost moderne (od sredine 19. do sredine 20. stoljeća) prekida s dotadašnjim pravilima i predodžbama onoga što se do tada smatralo umjetnošću. Ona se odvaja od težnje za realističnim prikazima, ističe slobodu umjetničkog stvaranja i subjektivni izbor, istodobno težeći prema savršenijoj formi. U zaokretu prema estetici ironičnog, zabavnog, grotesknog, ružnog, provokativnog i svakodnevnoga moguće je također otkrivati autentičnost, istinitost, i u toj autentičnosti srodnost s kršćanskom idejom kenoze i metanoje. Suvremena umjetnost je istodobno udaljena od religije i prožeta religioznim pitanjima. U tom smislu vizualna umjetnost se danas očituje kao saveznica religije u interpretaciji svijeta i života.”

Prema riječima sestre Ane Theje Filipović, u predavanjima i u pedagoškim radionicama vjeroučitelji će proširivati svoje znanje o doživljavanju lijepoga u umjetničkim djelima.

Katehetsku ljetnu školu koja traje do utorka, 29. kolovoza, organizirao je Nacionalni katehetski ured HBK u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH.