Budi dio naše mreže
Izbornik

Protekle godine 159 posto više napada na crkve u Grčkoj

Atena (IKA)

Vladajuća ljevičarska stranka Syriza u Grčkoj nastavlja raditi na sekularizaciji javnog života na koji je dosad najviše utjecalo pravoslavlje.

Čini to kroz jačanje međureligijske nastave, uvođenje državnih plaća za svećenike i prije svega ustavnim reformama kojima želi stati na kraj dominaciji i privilegijama Grčke pravoslavne Crkve. Istodobno se u stranačkoj bazi širi neprijateljstvo prema konzervativnoj grčkoj službenoj Crkvi i sve brojniji napadi na njene ustanove, izvještava Kathpress 5. veljače pozivajući se na pisanje njemačke katoličke agencije KNA.

Krajem prosinca 2018. napadnuta je najveća atenska crkva Sv. Dionizija a u eksploziji naprave postavljene pred crkvena vrata ozlijeđen je policajac. Ukupno je godine 2018. počinjeno 556 nasilnih čina – napada na crkve, samostane i druge pravoslavne ustanove. U odnosu na godinu 2017. to je 159 posto više. U većini su počinitelji militantni protivnici Crkve.

Istodobno su učestali napad radikalnih pravoslavnih – bombaški napadi na četiri evangeličke i dvije katoličke crkve kao i četiri „kraljevske dvorane“ Jehovinih svjedoka. Podmetanje požara u crkvu etiopskih migranata u Ateni uzrokovano je pak neprijateljstvom prema strancima. Tako da je u Grčkoj osim uzavrle političke scene očito i jačanje protuekumenskoga raspoloženja.

Ministar kulture Kostas Gavroglou u međuvremenu je najavio da će Vlada donošenjem novih zakona zajamčiti vjerske slobode, međureligijski dijalog i međusobno poštovanje među Crkvama i vjerskim zajednicama.

Ključne riječi:
grčka napadi na crkve