Budi dio naše mreže
Izbornik

Milosrdna sestra Svetoga Križa iz Hrvatske u misiji na Lampedusi

Đakovo (IKA/TU)

Na poziv pape Franje i Međunarodne unije viših redovničkih poglavara (International Union of Superiors General – UISG) iz Rima, i prema njihovom međukongregacijskom projektu za djelovanje u misiji među migrantima na Lampedusi, Sicilija, odgovorila je i Družba milosrdnih sestara Svetoga Križa iz Hrvatske te prepoznala taj projekt kao odgovor na poruku koju je ostavio u baštinu sestrama o. Teodozije Florentini, utemeljitelj družbe: „Potreba vremena, volja je Božja.“

Iz Đakovačke provincije poslana je s. Danila Antunović i već od 8. svibnja 2023. godine boravila je i djelovala tri tjedna na Lampedusi. S. Danila govori talijanski i engleski jezik, te ima iskustvo života u internacionalnoj zajednici. Lampedusa je poznata kao „Vrata Europe“, gdje mnogi migranti dolaze u malim brodovima, često nesigurnim barkama, te nakon medicinskog pregleda i kratkog smještaja u prihvatilištu, putuju dalje na kopno tražeći bolje uvjete života.

Po povratku iz Lampeduse s. Danila je u susretu sa sestrama na Vrhovcu u Zagrebu 30. lipnja i u provincijalnoj kući u Đakovu 1. srpnja, uz fotografije i video prikazala život i rad sestara na ovom otoku. Uz domaće sestre bile su prisutne i sestre iz raznih zajednica koje su se u Đakovu okupile na svoje godišnje duhovne vježbe.

Uz još dvije sestre iz različitih kongregacija, sestra Danila se uključila u zajednicu koja djeluje od prosinca 2019. godine. Sestre dočekuju migrante u luci u dogovoru s Obalnom stražom, te im pružaju najpotrebnije: riječ dobrodošlice i prihvaćanja, hranu i suhu odjeću. Uz to sestre najprije djeluju u pastoralnim aktivnostima, te dijele svakodnevne događaje i teškoće sa stanovnicima, podupirući ih molitvom i prisutnošću.

Sestra Danila će nastaviti svoje djelovanje u ovoj misiji u rujnu, uz nove sestre u zajednici od kojih je još jedna iste družbe, rodom iz Indije.

Sestre su sa zanimanjem i pozornošću pratile izviješće s. Danile koja ih je uz sjaj u oku i žar predanja Gospodinu upoznala ukratko sa zanimljivostima ali i teškoćama ove misije, kako bi sestre uključile ovaj rad u svoje svakodnevne molitve i žrtve.