Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće svećenika u Sjevernu Makedoniju i Grčku

Đakovo (IKA)

Tridesetorica svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, zajedno s đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem te srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom hodočastili su od nedjelje 5. do subote 11. ožujka u Sjevernu Makedoniju i Grčku.

Cilj putovanja bio je upoznati se s mjestima koja obilježavaju drugo Pavlovo misijsko putovanje te s prvim krštenjima u Europi. Nakon okupljanja u Đakovu, hodočasnici su krenuli prema Nišu, gradu u kojem je rođen car Konstantin Veliki, sin Jelene Križarice za koju se vjeruje da je pronašla originalni Kristov križ čije su relikvije sačuvane do danas. Putovanje je nastavljeno prema rodnom gradu sv. Majke Terezije – Skopju. Po dolasku u Memorijalni centar sv. Majke Terezije, u zajedništvu sa skopskim biskupom i strumičko-skopskim eparhom Kirom Stojanovim, slavili su misu.

Upoznavajući povijesni kontekst života sv. Pavla svećenici su nastavili put prema Solunu u kojemu je živio. Ondje se nalazi i trg na kojemu je propovijedao. Sljedećeg dana hodočašća pohodili su ostatke grada Filipa u kojima je sv. Pavao bio zatočenik te čudesno oslobođen. Hodočasnici su mogli uočiti kako je kršćanska poruka snažno zahvatila tadašnje helenističko društveno uređenje te ga iz temelja preoblikovala.

U blizini ostataka antičkoga grada nalazi se mjesto na kojem je krštena prva Europljanka Lidija. U Solunu su posjetili crkvu sv. Dimitrija u kojoj se čuvaju njegove relikvije. Sveti Dimitrije zaštitnik je Srijemske biskupije. U Beriji su posjetili spomenik koji obilježava mjesto gdje je sv. Pavao održao poznatu propovijed iz Druge poslanice Solunjanima.

Uz Pavlovu misao hodočasnici su mogli otkrivati bogatstvo kršćanskog Istoka, osobito pohodom poznatom geolokacijskom području Meteorama na kojem se otkriva svo bogatstvo istočne monaške duhovnosti napose u iznimnom ikonopisanju, freskoslikarstvu te plemenitoj jednostavnosti arhitekture manastira, koji su i danas izvor vitalnosti istočne Crkve.

Bližeći se kraju hodočašća svećenici su se zaputili prema Ohridu, gradu na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Posjetili su stari dio grada koji je pod Turcima bio punih 500 godina, a zatim crkvu sv. Sofije iz 11. stoljeća. Obilazak je završen vožnjom brodom po Ohridskome jezeru i posjetom samostanu u kojem je živio sveti Naum. Hodočašće svećenika organizirao je povjerenik Djela za trajnu duhovnu svećeničku izgradnju vlč. Ivan Andrić.