Budi dio naše mreže
Izbornik

Sinoda o mladima - događaj od središnje važnosti za Božji narod

Vatikan (IKA )

Svečanim euharistijskim slavljem kojim je 3. listopada predsjedao papa Franjo ispred bazilike Sv. Petra počela je XV. redovna opća skupština Biskupske sinode o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, koja traje 25 dana. Na sinodi sudjeluje 267 sinodskih otaca, od čega 50 kardinala, među sudionicima su i 23 stručnjaka, tridesetak mladih te osam bratskih delegata, predstavnika drugih Crkava i crkvenih zajednica. Radovi Sinode će se moći pratiti i putem društvenih mreža.

Ova sinodska skupština događaj je od središnje važnosti za Božji narod, pastire i stado, te za cijelo društvo, jer ima za temu mlade, sve mlade na svijetu, s obzirom na civilizaciju ljubavi koja je vječni čovjekov san, rekao je to glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri na tiskovnoj konferenciji u Tiskovnom uredu Svete Stolice 1. listopada, na kojoj je predstavljena XV. redovna opća skupština Biskupske sinode koja će se održati u novoj dvorani Sinode u Vatikanu od 3. do 28. listopada o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Na konferenciji za novinare sudjelovali su također generalni relator (izvjestitelj) kardinal Sergio da Rocha i podtajnik Biskupske sinode biskup Fabio Fabene.

Crkva, kao što je Sveti Otac rekao, od početka sinodskog hoda „želi slušati glas, osjećaj, vjeru, pa čak i sumnje i kritike mladih” i to čini zborovanjem sveopćeg značaja, kao što je Sinoda kako bi ponudila pokoljenjima koja imaju odgovornost za budućnost svoje iskustvo („Crkva stručna u čovječnosti”), ponudu vjere u Isusa Krista, središte čitave povijesti, rekao je kardinal Baldisseri.

Podsjetio je kako je to treća sinoda koju je sazvao papa Franjo. Prva je bila XIII. izvanredna opća skupština, druga, XIV. redovna opća skupština, a obje su bile posvećene obitelji. Ova XV. redovna opća skupština, posvećena mladima, na istoj je liniji s prethodnima, čija je nit vodilja obnova Crkve i društva, počevši upravo od temelja: obitelji i mladih koji jamče buduće naraštaje.

Tema mladih je danas zasigurno „izazov“, kao što je to bila i tema obitelji. A Crkva se ne boji suočavanja s izazovima, koji su uvijek teški i podmukli. Ona se ne boji, jer je sigurna da joj duhovna i ljudska snaga dolazi od Duha Svetoga, koji nadahnjuje i podupire svoje pastire i stado, na čelu s onim koji ima službu utvrđivanja braće.

U nastavku je kardinal Baldisseri podsjetio kako je 17. rujna proglašena apostolska konstitucija „Episcopalis communio” te je istaknuo kako je ovo prva opća skupština na kojoj će se primjenjivati novi dokument. Podsjetio je također kako je 1. listopada objavljena i na snagu stupila ranije najavljena „Uputa o održavanju sinodske skupštine i radu Glavnog tajništva Sinode biskupa”.

Prema sinodskim zakonskim propisima na redovnoj općoj skupštini sudjeluju poglavari Istočne katoličke Crkve sui iuris (samosvojni), biskupi izabrani od Biskupske sinode i od vijeća hijerarha Istočnih katoličkih Crkava, biskupi izabrani od biskupskih konferencija, desetorica redovnika izabranih od Unije generalnih poglavara, neki voditelji dikasterija rimske kurije i veliki broja članova koje je imenovao Sveti Otac.

Ukupno na sinodi sudjeluje 267 sinodskih otaca: 31 ex officio (po službi) (15 patrijarha, nadbiskupi eparsi i metropoliti iz crkvenih metropolija sui iuris Istočnih katoličkih Crkava; 16 voditelja dikasterija Rimske kurije, glavni tajnik i podtajnik Biskupske sinode, 15 članova XIV. redovnog vijeća), 182 izabrana od biskupskih konferencija (ex electione), 6 iz Istočnih Crkava, 10 redovnika predstavnika Unije generalnih poglavara iz  te 41 član imenovan od Pape (ex nominatione pontificia).

Među članovima je 51 kardinal (uključujući dva patrijarha i 3 nadbiskupa eparha), 6 patrijarha, jedan nadbiskup eparh, 44 nadbiskupa, 101 mjesni biskup, 37 pomoćnih biskupa, 6 apostolskih vikara i jedan biskup prelat, 10 redovnika predstavnika Unije generalnih poglavara i 10 članova, prezbiteri i redovnici koji nemaju biskupski red. Po prvi puta sudjeluju i dvojica kineskih biskupa.

Među sudionicima su 23 stručnjaka kao suradnici posebnih tajnika, kao i 49 slušatelja i slušateljica, koji također dolaze iz svih krajeva svijeta. Među njima se nalaze ne samo brojni stručnjaci i djelatnici u pastoralu mladih već i najmanje 34 mlade osobe u dobi između 18 i 29 godina, koji će pridonijeti svojom živom prisutnošću da se na Sinodi čuje odjek glasa mnogih njihovih vršnjaka.

Znakovita je prisutnost osmero bratskih delegata, predstavnika drugih Crkava i crkvenih zajednica što je pokazatelj želje i spremnosti da se radi zajedno na postizanju punog vidljivog jedinstva Crkve Kristove, sa sviješću da su o tako važnoj temi današnjih mladih svi kršćani pozvani pronaći i slijediti zajednički put, kako bi njihovo usklađeno svjedočanstvo izgledalo vjerodostojno u očima svijeta.

To je, dakle, velika i složena Skupština, Sinodska skupština svjetskog zamaha, što odgovara sveopćoj dimenziji Crkve, koja djeluje cum Petro et sub Petro, rekao je kardinal Baldisseri.

XV. redovita Opća skupština dolazi na kraju dugog puta pripreme koja je započela najavom sazivanja od strane Rimskog prvosvećenika priopćenjem od 6. listopada 2016. u kojem Papa navodi svrhu tog okupljanja: „pratiti mlade n njihovom životnom putu prema zrelosti, kako bi kroz proces razlučivanja, mogli otkriti svoj životni projekt i ostvariti ga s radošću, otvarajući se susretu s Bogom i s ljudima, te aktivno sudjelujući u izgradnji Crkve i društva “.

Od tada je Glavno tajništvo s XIV. redovnim vijećem i skupinom stručnjaka započelo proces priprave sinode priredivši Pripremi dokument objavljen 13. siječnja 2017. s pismom mladima pape Franje. U tome dokumentu, koji je uključivao poseban upitnik, počelo se s konzultacijom širokog spektra cijelog Božjeg naroda preko biskupskih konferencija i Istočnih Crkava, koje su poslale u velikom broju svoje odgovore. Tome se pridodaju i tri inicijative Glavnog tajništva: poseban online upitnik za sve mlade svijeta, Međunarodni seminar o položaju mladih, održan od 11. do 15. rujna 2017. godine, Predsinodski sastanak mladih iz cijelog svijeta, s 300 sudionika u dvorani i 15.000 preko weba, održanog od 19. do 24. ožujka ove godine.

Instrumentum laboris (radni dokument), objavljen je na tiskovnoj konferenciji 19. lipnja prošle godine, i kao što je objašnjeno u to vrijeme, predstavlja sintezu svih materijala prikupljenih tijekom prethodno spomenutih konzultacija.

Svečanim euharistijskim slavljem kojim će predsjedati Sveti Otac u bazilici Sv. Petra 3. listopada, započet će održavanje sinodske skupštine, koja traje 25 dana. Za to vrijeme sinodski oci će zajedno s ostalim sudionicima, prema vlastitim dužnostima, raditi na Instrumentum laboris (radnom dokumentu) koji predstavlja temeljni tekst za izradu Završnog dokumenta. Sažeti će rezultate koje je postigla XV. redovna opća skupština.

Kao glavne ciljeve ideja i razmišljanja koji će se iznijeti na dugom hodu Sinode kardinal Baldisseri je naveo: Crkvu učiniti svjesnom njezine misijske zadaće da prati svakog mladog čovjeka, bez iznimke, prema radosti ljubavi, koju Isus Krist nudi novim naraštajima; postati svjesni univerzalnog dosega ideje poziva i povezanosti između pastorala mladih i pastorala zvanja, koja se izražava u izrazu, više puta upotrijebljenom u pripremnom dokumentu i preuzetom u Instrumentum laboris „pastorala zvanja za mlade“, stavljajući poseban naglasak na svećeničku službu i poziv na posvećeni život; crkvena obnova za kojom je želju izrazio papa Franjo u Evangelii gaudium.

Što se tiče modaliteta na koji će se odvijati sinodski radovi oni će biti podijeljeni u tri „radne jedinice“ sukladno radnom dokumentu: Prepoznati: Crkva u osluškivanju stvarnosti (prvi dio), Tumačiti: vjera i razlučivanje zvanja (drugi dio) te Izabrati: putovi pastoralnog i misijskog obraćenja (treći dio). Što se tiče samog tijeka sinode prvog dana 3. listopada glavni relator (izvjestitelj) će predstaviti Izvješće generalnog tajništva Sinode a bit će predstavljen i radni dokument Instrumentum laboris nakon čega će se raditi u 14 manjih skupina (circoli minori) podijeljenih prema jezicima (francuski, talijanski, portugalski, španjolski i njemački).

Kao što je najavljeno u novoobjavljenoj uputi o održavanju sinodske skupštine na Sinodi će biti izabrano novo tijelo: Redovno vijeće Glavnog tajništva koje će ostati na službi sve do iduće opće redovne skupštine. Ono će biti izabrano tijekom 20. opće kongregacije u petak 26. listopada popodne.

Za pružanje informacija o radovima bit će zadužen Dikasterij za komunikacije, kojim predsjeda prefekt dr. Paolo Ruffini, koji će ujedno biti predsjednik Sinodske komisije za informiranje. Glavni izvor informacija predstavljat će svakodnevni brifinzi i tiskovne konferencije koje će koordinirati prefekt Dikasterija za komunikacije. Usto, preko društvenih mreža (Twitter, Facebook i Instagram), Vatican Newsa i Glavnog tajništva Sinode objavljivat će se i dijeliti informacije o tijeku sinodskih radova. Sugerira se da se koristi hashtag #Synod2018 za sve jezike kako bi se moglo imati globalnu panoramu vijesti o Sinodi.

Ključne riječi:
Baldisseri mladi Sinoda