Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u privatnu audijenciju primio hrvatsku povjerenicu Šuicu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u privatnu audijenciju potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju hrvatsku povjerenicu Dubravku Šuicu u petak 12. travnja u Apostolskoj palači u Vatikanu, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice ne navodeći pojedinosti.

U izjavi za Informativnu katoličku agenciju, potpredsjednica Europske komisije Šuica predstavila je teme o kojima je razgovarala s papom Franjom u 35-minutnoj audijenciji, a bilo je riječi o demografskim pitanjima, sigurnost djece, legalnim migracijama.

„Papu Franju najviše je zanimalo pitanje demografije i mladih. Izrazio je zabrinutost oko demografske situacije, posebice u Europi, ali je spominjao i svoju rodnu Argentinu. Ukazala sam mu na činjenicu da stanovnici u Europi žive u prosjeku deset godina dulje nego prije 50 godina pa sam zajedno s Papom razgovarala što s tim poklonjenim godinama, kako se s njima nositi – treba li dulje raditi, posvetiti se volontiranju ili nešto drugo“, rekla je Šuica.

Predstavila je papi Franji i instrumente Europske komisije za upravljanje demografskim promjenama, tzv. „demografski toolbox“. „Prvi je stup u tome ‘toolboxu’ potpora i podrška obitelji, kao i osiguravanje pristupa kvalitetnoj skrbi za djecu. U tome prepoznajemo usklađenost naših europskih politika s nastojanjima pape Franje i Svete Stolice“, rekla je hrvatska povjerenica Šuica i spomenula da je bilo riječi i o legalnim migracijama, neophodnima da bi se popunilo europsko tržište rada.

Potpredsjednica Šuica otkrila je da se tijekom audijencije s papom Franjom nije mogla izbjeći ni Hrvatska, zemlja iz koje dolazi. Prisjetila se susreta s papom Ivanom Pavlom II. u Apostolskoj biblioteci prije 20 godina, a i darovi koje je donijela papi Franji odražavali su hrvatski pečat. „Kako sam za audijenciju saznala dan ranije i u Vatikan sam stigla iz Splita, papi Franjo darovala sam knjigu, likovnu mapu i kip sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije.“ Inače, potpredsjednica Šuica u Rimu je toga dana sudjelovala na konferenciji na visokoj razini o demografiji i budućnosti.