Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježen u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je 23. kolovoza molitveno-liturgijskim programom i tribinom u crkvi Sv. Frane u Šibeniku. Tema ovogodišnjeg sjećanja bile su žrtve komunizma redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Tridesetak sestara milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova predvodila je provincijalna poglavarica s. Andrijana Mirčeta.

Nakon zajedničke molitve večernje i krunice konventualnu misu predvodio je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku. On je u svojoj homiliji posebno istaknuo Isusovu zapovijed ljubavi kao glavno životno načelo koje je do herojske mjere mučeništva bilo ostvareno u sedam sestara milosrdnica ubijenih iz mržnje prema Bogu i katoličkoj vjeri. Tijekom mise pjevao je zbor sestara milosrdnica iz Splita pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina.

Nakon mise s. Katarina Nekić predstavila je Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, njihov dolazak u Hrvatsku kao i milosrdno poslanje sestara. Uslijedilo je predstavljanje sedam sestara mučenica: s. Kornelija Horvat, strijeljana u Jelsi (Hvar) u siječnju 1944.; s. Konstantina Mesar, s. Lipharda Horvat i s. Geralda Jakob – bačene u jamu Jazovku s ostalim bolesnicima Vinogradske bolnice 15. svibnja 1945.; s. Blande Stipetić, učiteljica i ravnateljica bolničke škole ubijena 30. lipnju 1945., ne zna se gdje joj je grob;  s. Žarka Ivasić, strijeljana u Gospiću 16.5.1946.; s. Trofima Miloslavić, robijala je od 1945. – 1950. te umrla od posljedica boravka u zatvoru dva mjeseca nakon izlaska.

Za ove sestre mučenice pokrenut je postupak za proglašenje blaženima. Na smrtni dan s. Žarke Ivasić, 16. svibnja 2018., pročitan je u Gospiću svečani proglas o otvaranju procesa beatifikacije.

Zbor sestara izveo je još nekoliko prigodnih pjesama o sestrama mučenicama koje je napisao mons. Šime Marović.