Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu predstavljen Međunarodni opservatorij za obitelj

Vatikan (IKA)

U Tiskovnom uredu Svete Stolice u četvrtak 6. prosinca održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljen Međunarodni opservatorij za obitelj.

Inicijativa je pokrenuta na poticaj Papinskog teološkog instituta „Ivan Pavao II.“ za studij braka i obitelji, u suradnji s Katoličkim sveučilištem Murcia i CISF-om u Milanu. Partneri koji sudjeluju u projektu su sveučilišni instituti i fakulteti iz Italije, Španjolske, Finske, Slovačke, Češke, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Argentine, Čilea, Benina, Kenije i Hong Konga.
Mrežna stranica Opservatorija je www.familymonitor.net.
Na konferenciji za novinare govorili su mons. Vincenzo Paglia, Veliki kancelar Papinskoga teološkog instituta „Ivan Pavao II.“ za studij braka i obitelji i predsjednik Papinske akademije za život; zatim prof. José Luis Mendoza Pérez, predsjednik Katoličkog sveučilišta San Antonio iz Murcie (UCAM); te dr. Francesco Belletti, direktor Međunarodnog centra za obiteljske studije (CISF).
Kako je pojasnio mons. Paglia na predstavljaju ta inicijativa želi predstavljati odgovor na ono što je papa Franjo zatražio više puta ovih godina a to je da se posebnu pozornost posveti konkretnom životu obitelji.

Opservatorij, objasnio je Veliki kancelar, želi ući u „dijalog sa svim drugim antropološkim i društvenim znanostima, kako bi se stekao pronicljiv uvid u konkretnu situaciju u kojoj se nalaze obitelji: cilj nije samo voditi dijalog s njima već i pomoći Crkvi da razazna putove koji vode do plodonosnijeg rada s obiteljima“. Prvo trogodište rada Opservatorija bit će posvećeno studiju siromaštva obitelji, dodao je mons. Paglia.

Odluka o pokretanju Opservatorija posvećenog temi obitelji povezana je s uvjerenjem da, unatoč prisutnosti širokog spektra podataka, pokazatelja, istraživanja i sustava praćenja na međunarodnoj razini, još uvijek nedostaje razmišljanje čiji je specifični cilj tumačenje vrijednosti obitelji u životu nacionalnih zajednica, koje je kadro progovoriti društvenoj i građanskoj zajednici, rečeno je na današnjem predstavljanju.
Prvi korak u tome pravcu predstavlja trogodišnji projekt o obitelji i siromaštvu. Operativni plan 2019-2021 bit će usredotočen na obitelj i siromaštvo, s obzirom da isprepletenost ova dva elementa predstavlja prioritet na globalnoj razini. Štoviše, borba protiv siromaštva jedan je od prioritetnih ciljeva međunarodnog plana, kao što se jasno vidi i iz ciljeva održivog razvoja 2030. koje promiču Ujedinjeni narodi. Prvi trogodišnji plan (2019.-2021.) podijeljen je u dvije faze: prva je posvećena “obiteljskom i relacijskom siromaštvu”, a druga “obitelji i ekonomskim i strukturnim siromaštvima”.
Cilj projekta je analizirati ulogu koju obiteljski odnosi imaju u odnosu na siromaštvo ljudi, njihovu sposobnost da budu zaštitni faktor, ali i elemente ranjivosti u slučaju njihova slabljenja. U najkraćim crtama interpretativni model koji će se istraživati može se opisati na sljedeći način: „Siromaštvo obitelji ovisi o složenom sustavu interakcija, u kojem se resursi i slabosti obiteljskih relacijskih sustava suočavaju s izazovima i prilikama koje generira gospodarski sustav i (moguća) djelovanja javnih politika (modeli socijalne skrbi, politike solidarnosti, odgovornost različitih razina javne uprave, prisutnost mješovitih sustava privatnih, javnih i neprofitnih organizacija)“.
Među bitnim prioritetima istraživanja i proučavanja Opservatorija bit će uloga žena, stanje djece, uloga novih tehnologija i razvoj digitalnih društvenih mreža.