Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz nacionalnu smotru „Dani zahvalnosti za plodove zemlje” u Đurđevcu misno slavlje predvodio biskup Mrzljak

Đurđevac (IKA )

Grad Đurđevac bio je domaćin ovogodišnje svehrvatske smotre „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“ koju je Udruga „Lijepa naša“ u nedjelju 14. listopada organizirala 27. puta za redom.

Svečanu misu zahvale za Božja dobročinstva tim je povodom u župnoj crkvi Sv. Jurja predslavio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Misi je prethodila svečana procesija od obližnjega središnjeg gradskog trga do župne crkve u kojoj su sudjelovali sudionici smotre u narodnim nošnjama svoga kraja.

Biskup Mrzljak na početku misnog slavlja podsjetio je okupljene vjernike kako je dan Gospodnji, dan kada se kršćani sabiru od samih početaka, od one prve nedjelje kada su pronašli prazan Isusov grob.

„Već 2000 godina kršćani se sabiru oko Krista živog, uskrsnulog. Današnja nedjelja na poseban je način svečana zato jer želimo Bogu zahvaliti za sve plodove što nam daje. Euharistija je uvijek zahvaljivanje Bogu, ali danas želimo posebno zahvaliti za one plodove zemlje koji su nam potrebni za naš svagdanji život. Isto tako na oltar donosimo kruh i vino koji nam postaju hrana za život naše duše”, poručio je biskup u uvodu mise.

U homiliji biskup je govorio o zahvalnosti za sva dobra koja smo napravili svojim rukama, ali koja su nastala sposobnostima koje je Bog u nas usadio. „Klica zahvalnosti krije se kada u čovjeku prepoznajemo Boga na djelu. Zato je dostojno i pravedno da Bogu zahvaljujemo na svim dobročinstvima, ali važno je prepoznati tu Božju dobrotu. Čuli smo u evanđelju kako mladić kaže Isusu ‘učitelju dobri’, na što mu Isus odgovara: „Što me zoveš dobri, Bog je jedini dobar”. U Bogu tražimo dobrotu po kojoj sve oko nas nastaje i prepoznajemo snagu stvaranja. Čovjek može stvarati i po tome je sličan Bogu. Ima razum i pamet, može razmišljati i izmisliti mnogo toga, ali pitamo se tko mu je dao sve te sposobnosti. Zato prepoznajemo Boga Stvoritelja na djelu u ljudima, u nama svima. Isto tako, zahvalni za Božje darove, pitamo se kako upravljamo tom zemljom. Hoćemo li je svojim djelovanjem i razaranjem uništiti ili će ona ostati lijepa? Bogu zahvaljujemo, ponajprije svaki za sebe samoga, jer iako je naš život djelo naših roditelja, stvaralačku moć u njih stavio je Bog. Bog u nama stvara dušu, naš duhovni život. Slušajući nedjeljom Božju riječ, moramo znati da je ona danas nama upravljena. Odlomak iz starozavjetne Knjige mudrosti govori o čovjeku koji zahvaljuje Bogu i kaže da je mudrost vrjednija od srebra i zlata, jer u Božjem daru mudrosti čovjek može prepoznati vrijednost i smisao svoga života i Božju dobrotu na zemlji. Isus nam u evanđelju također govori koje su to prave vrijednosti za koje valja živjeti. Duhovni život, dobrota i ljubav, su najvažnije vrijednosti na kojima želimo Bogu biti zahvalni”, kazao je biskup.

Govorio je dalje i o poruci događaja iz evanđelja kada Isus kaže bogatom čovjeku da se treba osloboditi svoga materijalnog bogatstva, jer ga to sputava da čini dobro.

„Ne govori Isus onom bogatašu da će prije deva kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo Nebesko samo zato što je ovaj bogat, već zato što misli da je njegovo bogatstvo njegov život. Promatrajući oko sebe, pronaći ćemo puno onih koji samo zgrću novac i žele ga imati uvijek više. Zar je vrhovna norma ljudskoga života da težimo samo za bogatstvom? Čovjek se mora brinuti za svoju obitelj, ali i druge u potrebi, no potrebno je imati mudrost života da bi znao prepoznati vrijednosti života i poredati ih. Ako Boga stavimo na prvo mjesto, onda je sve na svom mjestu. Ali ako Boga skinemo s prvog mjesta, ništa više nije na svom mjestu. Stavljajući Boga na prvo mjesto, sve vrijednosti su nam dobro poslagane. U tome leži korijen zahvalnosti Bogu, da prepoznamo Božju dobrotu”, poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

Na kraju mise svima se obratio i domaćin, župnik župe svetog Jurja Marko Rac. Zahvalio je Udruzi „Lijepa naša” i njezinom predsjedniku dr. Anti Kutli sa suradnicima što su odlučili da domaćin ovogodišnje smotre bude Đurđevac čime su podravski kraj ‘počastili bioraznolikošću i bogatstvom koju Gospodin daje svima nama u izobilju svakodnevno.’

„Zahvaljujem svim sudionicima smotre, zatim Hrvatskom saboru koji je pokrovitelj manifestacije, te Koprivničko-križevačkoj županiji. Hvala i Dječjem vrtiću „Maslačak” na domaćinstvu. Hvala našem biskupu što je uza sve obaveze našao vremena da predvodi ovo misno slavlje i uputi nam svoju pastirsku riječ”, poručio je vlč. Rac.

Na kraju slavlja, a prije završnog blagoslova, biskup Mrzljak blagoslovio je i sve plodove donesene u crkvu na blagoslov.

Na ovogodišnjoj  svehrvatskoj nacionalnoj smotri uz Dane kruha u Đurđevcu sudjelovalo je oko 70 škola i vrtića s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a svi su prije mise sudjelovali u kraćem kulturno-umjetničkom programu koji su izveli polaznici vrtića domaćina, dok su štandove s proizvodima od kruha i drugih domaćih proizvoda posjetitelji mogli razgledati od 9 sati.

Ovogodišnju smotru Udruga „Lijepa naša” organizirala je u zajedništvu s Turističkom zajednicom grada Đurđevca te Dječjim vrtićem Maslačak iz Đurđevca.

Ključne riječi:
biskup Josip Mrzljak