Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjeroučenici s Brača posjetili Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA )

Vjeroučenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira na otoku Braču posjetili su u utorak 13. studenoga, u sklopu izvanučioničke integrirane nastave, Caritas Splitsko–makarske nadbiskupije u Splitu gdje su se upoznali s karitativnim i socijalnim djelovanjem Crkve. Bio je to pohod vjeroučenika te bračke škole kojim se sudionike nastojalo motivirati na razmišljanje o socijalnim problemima hrvatskog društva i potaknuti ih na socijalno djelovanje.

Učenici su u pratnji vjeroučitelja Jadrana Bašića i učiteljice Vesne Vladislavić obišli prvo prostore odjela za djecu i mlade “Dječji osmijeh”, a zatim središnje prostore nadbiskupijskog Caritasa u kojemu pomoć u hrani i odjeći traži sve više stanovnika s područja grada i šire okolice. Po dolasku učenike je pozdravila ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović, zaželjevši im dobrodošlicu. Potaknula je učenike na izradnju dobrih i kvalitetnih međusobnih odnosa te poručila kako ta ustanova kroz različite programe nastoji olakšati život svojih sugrađana i ostalih koji im se obraćaju za pomoć.

O Caritasu i njegovu poslanju učenicima govorio je zamjenik ravnateljice Caritasa mladi diplomirani teolog Darko Rapić. Posebno im je približio rad sa štićenicima sigurne kuće u kojoj se nalaze žene i djeca žrtve obiteljskoga nasilja te brigu Caritasa za počinitelje kaznenih i prekršajnih djela koji se kroz rad u toj ustanovi nastoje oplemeniti i, kako je rekao, promijeniti svoj život. Obišli su, zatim, skladište s hranom gdje, prema riječima volontera, pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama preuzima nekoliko puta godišnje oko 350 korisnika, kao i prostore s odjevnim predmetima. U blagovalištu splitskoga Caritasa doznali su da se za socijalno ugrožene žitelje Splita i okolice dnevno priprema više od stotinu toplih obroka.