Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan na 33. obljetnici pogibije Josipa Jovića

Plitvice (IKA)

Na blagdan Uskrsa u nedjelju 31. ožujka na Plitvicama je po tradiciji svečano obilježena 33. obljetnica akcije „Plitvice“ kao i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata. Komemoraciju na mjestu pogibije kod spomenika Josipu Joviću i molitvu za njega i sve hrvatske branitelje je predvodio vojni ordinarij u RH Jure Bogdan uz biskupskog vikara za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi fra Franu Musića te vojnog kapelana iz Sisačko-moslavačke županije don Ivu Borića.

Komemoraciji su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga, roditelji i rodbina poginulih te najviši predstavnici državnih vlasti među kojima potpredsjednici Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i hrvatskih branitelja Tomo Medved. Komemoracija je započela u 11 sati polaganjem vijenaca a prigodnu riječ i molitvu je uputio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.    

„Ljubav, zahvalnost i poštovanje, okupili su nas i ujedinili na obilježavanju 33. obljetnicu akcije ‘Plitvice’ i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika. Bilo je to na Uskrs 31. ožujka 1991. godine. Izgleda kao da je bilo jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu. Duboko su upisane u naše srce i dušu, u naše biće puno poštovanja prema Josipu, prema svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda, odlučno stali na branik domovine.

Pucanj u Josipa, u nedjelju Kristova uskrsnuća, bio je pucanj u ‘uskrsnuće’ hrvatske države koju smo stoljećima željeli i o njoj sanjali. Uskrs se ne može ubiti! 

Nakon pogibije Josipa Jovića hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman napisao je pismo sućuti i ohrabrenja ožalošćenoj obitelji u Aržanome: ‘Dok su nam oči, zajedno s vama, pune suza koje ne pokušavamo sakriti… Poručujemo vam u duhu Uskrsa koji je po vašem Josipu za sve nas postao i Veliki petak: Ne plačite, jer vaš sin živi! Živi ne samo u Bogu, koji – kako kršćani vjeruju – žrtvu svakog pravednika pridružuje uskrsloj smrti Kristovoj, nego također i u svima nama, kojima vaš Josip do sada svijetli, da ga slijedimo, živi u hrvatskoj slobodi, na kojoj je sada jamstvo njegove krvi. Budite zajedno s cijelom Hrvatskom, u svojoj boli beskrajno ponosni.’

Iz srca vjerničke duše uzdižemo naše molitve za pokojnog Josipa, sve pokojne hrvatske branitelje, sve stradale i nestale u domovinskome ratu, sve koji su preminuli od posljedica rata. Dobri Bog neka prepozna njihovu ljubav, žrtvu i ideale za koje su živjeli, trpjeli i umirali“, zaključio je biskup Bogdan.

Ključne riječi:
Biskup Jure Bogdan Josip Jović