Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 35. godišnjice mature svećenika koji su pohađali zadarsko sjemenište

Zadar (IKA)

Desetorica svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine proslavili su u subotu 10. lipnja 35. godišnjicu svoje mature u Sjemeništu Zmajević u Zadru kojega su pohađali kao generacija svećenika koja je maturirala 1988. godine.

U zadarskom sjemeništu 1988. bilo je 18 sjemeništaraca koji su maturirali sredinom lipnja. Prvi put okupili su se 2018., kada su obilježili 30. godišnjicu mature u sjemeništu Zmajević. Okupljanje sudionika počelo je 9. lipnja u večernjim satima. U subotu, 10. lipnja sudionici susreta imali su neformalni ‘školski sat’ kada su se prisjetili uspomena, a prozvao ih je vlč. Stipo Knežević, koji im je bio jednu godinu prefekt baš u njihovoj maturalnoj godini.

Sa sudionicima susreta bila su i njihova četiri odgojitelja: mons. Juraj Batelja, vlč. Stipo Knežević, prof. Antun Šuljić i zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svećenici su slavili misu u kapeli sjemeništa koju je predvodio don Antun Šuljić koji im je u zadarskom sjemeništu bio predavao Njemački i Umjetnost. U propovijedi je don Anton razmatrao navješteno evanđelje o udovičinom novčiću, ženi koja je dala sav svoj žitak kojega je imala. „Činimo li i mi tako, ili imamo neku rezervnu varijantu, pa gledamo ne dati baš sve“, potaknuo je don Anton na razmatranje.

U osvrtu na taj susret, vlč. Marko Mikić, župnik u Travniku i dekan Travničkog dekanata rekao je: „Mi smo se uvijek šalili kako smo mi generacija koja je ‘odgojila’ najviše biskupa. Dakle, sve četiri godine naš rektor u sjemeništu bio je kasniji zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Vinka Puljića koji nam je u zadarskom sjemeništu bio duhovnik tri godine, naslijedio je mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze koji nam je bio duhovnik godinu dana.

Zatim, ova generacija je 1988. iz Zadra došla u Sarajevo i odmah nakon godinu dana, naš sarajevski rektor Želimir Puljić imenovan je dubrovačkim biskupom. Vrlo brzo, naš duhovnik Vinko Puljić postao je nadbiskup sarajevski i poslije kardinal. Zatim je naš rektor Pero Sudar postao pomoćni biskup u Sarajevu. Mons. Milan Zgrablić nam je bio jednu godinu prefekt u sjemeništu, postao je zadarski nadbiskup.

Zahvaljujemo nadbiskupu Zgrabliću što nas je lijepo posjetio i primio za vrijeme našeg susreta, iako je toga dana imao svećeničko ređenje u katedrali sv. Stošije. Našao je vrijeme da nas posjeti na našem ručku i pozvao nas je kod sebe na susret i razgovor u Nadbiskupski dom gdje živi, što smo mi vrlo rado prihvatili. Hvala nadbiskupu Zgrabliću na dobrodošlici i gostoprimstvu“, rekao je vlč. Marko Mikić.