Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret nadbiskupa Puljića i Zgrablića s gradonačelnikom Grada Zadra Dukićem

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić održali su božićni susret s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem u ponedjeljak 19. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U zahvalnosti gradonačelniku za prigodu tradicionalnog susreta ususret Božiću koji se svake godine održava naizmjence, u prostoru Grada i Nadbiskupije, mons. Puljić je rekao da smo ove godine obogaćeni dobivanjem zadarskog nadbiskupa koadjutora te dva zaređena đakona na putu svećeništva, što predstavlja radost za Nadbiskupiju. „Zadarska nadbiskupija, kako je primijetio i koadjutor Zgrablić, ima mladi kler i Bogu hvala za taj dar“, rekao je mons. Puljić.

Glede aktualnih gibanja u Crkvi, mons. Puljić naveo je sinodalni hod koji je „u medijima uglavnom poznat po njemačkom sinodalnom hodu. Papa Franjo je odredio Sinodu o sinodalnosti, da u svakoj biskupiji bude vrijeme sinodalnog hoda, da biskupi, svećenici, vjernici idu zajedno, da osluškuju što Duh Sveti govori Crkvama. Taj bi prikupljeni materijal poslužio za kontinentalni sinodalni hod. Završni susret svih biskupa svijeta Sinode o sinodalnosti će biti 2024. godine. Sinodalni hod u Njemačkoj previše je okrenut na ovozemaljski dio“, upozorio je mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić komentirao je i uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije. „Igrači i izbornik oduševili su nas igrom i zdravim rodoljubnim, ljudskim stavom. Oni su sportska obitelj, ideal obitelji trebao bi biti i u javnom životu. Došli su nam kao melem za društvo. Hrvati su mali narod, a naši nogometni reprezentativci su izvrsna inspiracija, kao i izbornik Zlatko Dalić koji je kompletan čovjek. Bogu hvala za njihovo svjedočanstvo. Izbornik Dalić ne umara se ponavljati riječi poniznost, zajedništvo, domoljublje, vjera. Vidi se da ga u djelovanju nose te plemenite silnice našeg naroda“, rekao je nadbiskup Puljić.

Gradonačelnik Dukić pohvalio je da reprezentacija podigne duh nacije, način kako se inače ponašaju i predstavljaju Hrvatsku diljem svijeta na visokoj razini. Odjek njihovog uspjeha u nogometu prisutan je u svijetu, istaknuo je gradonačelnik Dukić. Rekao je i da Zadar brojčano nikad nije imao više stanovnika. Također, na zadarskom području nikad nije bilo manje nezaposlenih i manje socijalno potrebnih.

Gradonačelnik Dukić najavio je da će se graditi dva nova dječja vrtića kako bi svako dijete imalo mjesto u vrtiću, planira se gradnja škole u predjelu Smiljevac, Crvene kuće, proširenje gradskih škola Šimuna Kožičića Benje i Bartola Kašića, priprema se plan i za školu u Kožinu. Te su škole u planu jer je cilj da se nastava u svim školama odvija u jednoj smjeni. U gospodarskom razvoju gradi se gospodarska zona Crno. U sljedećem desetljeću će se uložiti i u razvoj željeznice, kako bi se zadarsko zaleđe još više povezalo s gradom.

Sugovornici su se složili da treba učiniti sve da se čovjek osjeća sigurnim i osiguraju mu se dostojanstveni uvjeti života, i u stambenom pitanju, kao i da uvijek postoji mogućnost napretka u svemu što se čini za dobro čovjeka. Koadjutor Zgrablić pohvalio je razvoj grada Zadra i zadarskog područja, rekavši da je primijetio veliku razliku u odnosu na to kako je Zadar izgledao prije 30 godina kada je mons. Zgrablić živio u Zadru kao prefekt sjemeništa.

„Kad sam se vratio u Zadar nakon 30 godina, a u međuvremenu sam bio samo jednom u Zadru na sprovodu nadbiskupa Ivana Prenđe, nisam mogao vjerovati koliko se Zadar razvio i promijenio svoj izgled. U 30 godina dogodio se veliki napredak, to možda bolje primijete ljudi koji dođu izvana, nego netko tko stalno tu živi. Grad je izvrsno uređen, obnovljena je obala, dobra  je povezanost s otocima, auto cestom dođemo do centra grada, u Zadarskoj županiji nalaze se tri nacionalna parka. Prije 30 godina pješice sam išao u rubne dijelove grada, Smiljevac, Crno, Bokanjac, to se činilo tada jako daleko, a sada su to postali sastavni dijelovi grada Zadra. Možete biti ponosni što je učinjeno, čestitke i vašim prethodnicima u vođenju grada Zadra. Za mene je to bila iznenađujuće pozitivna promjena koja se dogodila, izgrađene su tolike crkve. Očigledno je bila dobra sinergija Grada i Nadbiskupije u javnom djelovanju“, rekao je mons. Zgrablić.

U kontekstu primjera pozitivne suradnje između crkvene i svjetovne vlasti pri čemu su obje institucije pozvane biti socijalno osjetljive za potrebe čovjeka, mons. Puljić spomenuo je zauzetost Sluge Božjega Giorgia La Pire (1904.-1977.), gradonačelnika Firenze od 1951. do 1957. i od 1961. do 1965. godine.

Naime, mons. Puljić prisjetio se međunarodnog susreta ‘Mediteran – granica mira’ u organizaciji Talijanske biskupske konferencije na kojem je sudjelovao od 23. do 27. veljače 2022. u Firenzi, gdje su se biskupima pridružili i gradonačelnici iz 20 mediteranskih zemalja, među kojima su bila i šestorica iz Hrvatske: Zagreba, Zadra, Pule, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

U pratnji zadarskog gradonačelnika Branka Dukića bio je Miljenko Domljan, istaknuti hrvatski kulturni djelatnik u zaštiti i obnovi hrvatske kulturne i sakralne baštine, koji osobno poznaje Maria Nardellu, gradonačelnika Firenze. Taj susret o Mediteranu nasljeđe je La Pirine misli koju je on razvijao o Sredozemlju kao povijesno, civilizacijski i kulturološki važnom području.

„Taj susret u Firenzi bio je jako lijep, primjer suradnje između svijeta i Crkve. Talijani su kreativni, oni znaju ‘izvući’, istaknuti svoje važne i značajne osobe. La Pira je primjer pozitivnog javnog djelatnika koji je imao osjećaj za sirote i nalazio je načina kako im pomoći u problemima“, rekao je mons. Puljić u razgovoru s predstavnicima Grada, istaknuvši da je La Pira uspješno povezao ono što je prirodno usmjereno jedno prema drugome, službu gradonačelnika sa zauzetim osjećajem za socijalne potrebe građana.

„Ne niječem mogućnost da mi date nepovjerenje sljedeći put da činim kako smatram da treba, ali dok sam u službi gradonačelnika koju mi je svojim odabirom dao narod, i dalje ću se nastaviti zauzimati za potrebne“, citirao je mons. Puljić La Piru, istaknuvši da je on bio angažirani javni djelatnik, političar, kršćanin i javni svjedok kojeg valja nasljedovati.

U pratnji gradonačelnika Dukića bili su Joso Nekić, pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra i Anita Gržan Martinović, viši savjetnik – specijalist Odsjeka za međunarodnu suradnju pri Upravi Grada Zadra. Uz božićne čestitke, razmijenjeni su i prigodni darovi.