Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije darovao cvijeće na Majčin dan

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je Majčin dan, na Šestu vazmenu nedjelju, 14. svibnja 2023., darovanjem lončanica u četiri župe Zagrebačke nadbiskupije.

U godini obilježavanja 90. obljetnice svoga djelovanja, Caritas Zagrebačke nadbiskupije je akciju kojom se željela iskazati zahvalnost svim majkama održao u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu (Ljubljanica–Voltino), Župi sv. Nikole u Krapini, Župi sv. Nikole u Jastrebarskom i Župi sv. Martina u Dugom Selu.

Župnici su u homilijama raznim primjerima istaknuli vrijednost i važnost majčinske uloge u obitelji, Crkvi i društvu. Vlč. Davor Štuljan župnik u Krapini, među ostalim je rekao da Majku nazivaju srcem obitelji. „Majčina briga za dijete i njezina ljubav te tjelesna prisutnost nenadoknadivi su i neprocjenjivi. U današnjem svijetu, ispunjenom tehnikom i napretkom, kvaliteta majčinstva više nije popularna. Cijena majkama počela je strmoglavo padati. Mudri ljudi uočili su tu opasnost i spoznali su da u toj krizi treba ustanoviti Majčin dan. (…) Majka običan stan pretvara u toplo obiteljsko gnijezdo. Njezino srce i toplina i dobrota visoka su škola za dijete. Majčino je srce ujedno i kuća Božja jer u njoj dijete doživljava ljubav koja dolazi od Boga. (…) Vi majke i svi mi učimo se ljubiti od naše nebeske majke, a to je Blažena Djevica Marija. Ona je majka u pravom smislu riječi. Ona je supermajka jer je postala roditeljicom samoga Spasitelja svijeta – Isusa Krista! (…).“

Cvjetne lončanice darovane su majkama nakon župnih misa.

U povodu proslave Majčinog dana cvijeće su na dar u petak 12. svibnja također dobile majke korisnice Caritasove socijalne samoposluge u Zagrebu.

Jedna od župa u kojima je akcija provedena prošle godine je Župa sv. Jelene Križarice u Zaboku. Želeći nastaviti tu simboličnu gestu, ove godine akciju je organizirao župni Caritas. Vrtlarija Čuček darovala je dio cvijeća, a ostatak troškova podmirio je župni Caritas.

Foto: Darko Fiket // Majčin dan u Zaboku