Budi dio naše mreže
Izbornik

Na velikogoričku crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije vraćena zvona i kapa zvonika

Zagreb (IKA)

Na crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u okviru obnove nakon potresa, u ponedjeljak 4. prosinca 2023., vraćena su zvona i kapa zvonika, izvjestio je VG danas.

Djelatnici tvrtke „Gradel“ vratili su zvona i kapu zvonika na toranj „turopoljske katedrale“ kako ju od milja narod zove. Vraćanju zvona i kape su među ostalima prisustvovali župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i dožupan Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

„Radujemo se što se crkva obnavlja i što je danas vraćena kapa zvonika, nadamo se da će se što prije ‚podesiti‘ zvona da bi mogla zazvoniti do kraja ove godine“, rekao je župnik Koprivec. Uz njega se posebno raduje 4400 obitelji župljana.

„Prije tri godine crkva je stradala u potresu, zvona su već postavljena, i ovo vraćanje kape na zvonik je prekrasan trenutak za sve Velikogoričane jer ova je crkva i simbol Velike Gorice. Nakon ovoga kao društvena zajednica pristupit ćemo i renovaciji crkve iznutra“, dodao je gradonačelnik Ačkar.

Sredstva za ovu fazu obnove bila su osigurana putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije.

„Vjerujem da smo svi sretni što se kapa zvonika vraća na crkvu. Županija je osigurala 645 tisuće eura za obnovu zvonika. Moram pohvaliti Grad Veliku Goricu za odličnu suradnju, kao i Vladu Republike Hrvatske koja nam je oslobodila centralizirana sredstva za zgrade javne namjene i sakralne objekte“, kazao je dožupan Kolarec.

Najstariji poznati spomen crkve u Velikoj Gorici seže u 14. stoljeće kada je na mjestu današnje stajala znatno manja crkva, o čemu svjedoče zapisi iz Spomenice župe. Godine 1593. crkva je bila razorena kao i mnoge okolne crkve u vrijeme prodora Turaka. Nije proteklo dugo do obnove crkve koju je pod brigu zatim uzela Plemenita općina turopoljska. Početkom 17. stoljeća iako obnovljena, postala je premala da bi primila sve vjernike pa je 1679. godine počelo prvo proširivanje.

Crkva je oštećena i u potresu 1880. godine zbog čega je bila zatvorena 13 godina, a u potresu 140 godina kasnije, 2020. godine, ponovno je oštećena. Zbog nastalih oštećenja, kapa zvonika bila je skinuta 27. siječnja 2021.

Vraćanjem kape zvonika, uoči Dana grada i svetkovine sv. Lucije, zaštitnice Turopolja, vizura Velike Gorice ponovno je potpuna, objavio je VG danas s kojeg prenosimo i nekoliko fotografija i videozapis tog događaja.