Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova vrijedna pomoć iz Mađarske stanovnicima Siska i okolice

Sisak (IKA)

Delegacija mađarske Vlade, agencije „Mađarska pomaže“ i Mađarskog Caritasa posjetila je u petak 12. ožujka distribucijski centar Caritasa u Sisku, javljaju iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Sa sisačkim biskupom Vlado Košićem i ravnateljicom Caritasa Kristinom Radić susreli su se, među ostalim, državni tajnik mađarske Vlade zadužen za pomoć progonjenim kršćanima i Agenciju „Mađarska pomaže“ Tristan Azbej, ravnatelj Mađarskog Caritasa vlč. Gábor Écsy te ravnatelj Agencije „Mađarska pomaže“ Ákos Pálvölgyi.

U toj prigodi gosti iz Mađarske udijelili su simbolički ključeve pet stambenih modula njihovim korisnicima s području Siska, Jabukovca, Strašnika i Gora. Također, u Sisak je stigla i donacija 27 hladnjaka i isto toliko perilica za rublje koja će biti ovih dana podijeljena potrebnima.

Na početku susreta goste je pozdravio biskup Košić zahvalivši u ime svih stradalih koji će dobiti ovu pomoć. Biskup je poručio i kako je pomoć mađarskih susjeda, koji su uz njih od prvih dana nakon potresa, znak blizine i prijateljstva.

Državni tajnik mađarske Vlade Tristan Azbej: Pomoć bližnjem i susjedu obveza je svakog od nas

Državni tajnik Tristan Azbej ustvrdio je kako nisu potrebne riječi zahvale jer je pomoć bližnjem i susjedu obveza svakog od nas. Azbej je izrazio nadu i kako će ovi stambeni moduli barem malo ublažiti tešku situaciji u kojoj su se našli stradali te im pružiti sigurnost i toplinu dok se njihovi domovi ne obnove.
Ravnatelj Mađarskog Caritasa vlč. Gábor Écsy podsjetio je kako su se odmah nakon potresa u akciju pomoći priključile sve mađarske biskupije. Istaknuvši izvrsnu suradnju Mađarskog Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije ravnatelj je poručio kako će se ova suradnja nastaviti i kako i dalje ovo područje može računati na pomoć iz Mađarske.

Nakon primopredaje modula njihovim korisnicima srdačan razgovor domaćina i gostiju nastavljen je u prostorima biskupijskog Caritasa, izvijestili su u petak 12. ožujka iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije.