Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan stručni skup za vjeroučitelje pripravnike

Zagreb (IKA)

Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita, odnosno stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore održan je 18. rujna s početkom u 14 sati u prostorijama Ureda za vjeronauk (Branjugova 1, Zagreb) za pripravnike za stručni ispit i njihove mentore s područja Zagrebačke metropolije.

Uvodni pozdrav i dobrodošlicu uputila je prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi te je ukratko predstavila predavače i voditelje samog susreta. Susretom su moderirali viši savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanje mr. sc. Gordana Barudžija i prof. Dalibor Adžić, a prvo je predavanje održala prof. Tihana Šimunić, voditeljica Odjela za opće poslove u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Pod temom Uvođenje pripravnika u odgojno-obrazovni rad predstavila je pripravnički staž i obveze pripravnika s formalno-pravne strane, a dala je i konkretne savjete za pisanje eseja, izvještavaju iz Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon pauze uslijedio je praktični dio susreta, a mentorice prof. Barbara Sipina, prof. i Mirjana Novak obradile su temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave. Pripravnici su tako na konkretnim primjerima sa svojim mentorima uvježbavali postavljanje ciljeva i ishoda nastavne jedinice.

Na kraju stručnoga skupa je mr. sc. Gordana Barudžija na temelju priručnika Agencije za odgoj i obrazovanje govorila o Opažanju nastave vjeronauka, s posebnim naglaskom na koji način i na što obratiti pozornost u opažanju nastave mentora ili pripravnika.