Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Petanjak predslavio euharistiju za sudionike Vjeronaučne olimpijade

Krk (IKA)

Krčki biskup Ivica Petanjak predslavio je misu za sudionike državnog natjecanja iz Vjeronauka, u utorak 23. travnja 2024. u krčkoj katedrali.

Nakon prvog dijela natjecanja te izleta u crkvu sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča, sudionici Državnog natjecanja iz Vjeronauka stigli su u Krk. U katedrali im je o njezinoj povijesti govorio generalni vikar Krčke biskupije mons. dr. sc. Franjo Velčić.

Potom su slavili euharistiju. Mons. Petanjak okupljenima se obratio homilijom u kojoj je tumačio čitanje iz Djela apostolskih o nastanku prvih kršćanskih zajednica te mučeništva i progonstva kojima su bili izloženi.

Biskup je napomenuo da je kršćanska zajednica stasala upravo kroz progonstvo, jer ih je ono osposobilo „da se osamostale i stanu na vlastite noge i da zažive Kristovo evanđelje u svoj svojoj novosti i originalnosti“.

Osvrnuo se na zajednicu Antiohiji koju nisu stvorili apostoli već laici: trgovci, putnici, hodočasnici. K njima je poslan apostol Barnaba koji je i sam bio iz poganskog svijeta, Cipranin, prije svega čovjek dobar u duši, a potom čovjek širokih pogleda, koji je zatim u tu zajednicu pozvao i Pavla.

„Neka vam današnja Riječ Božja i primjer prvih kršćana pomogne da se ne preplašite kad dođu nevolje i problemi bilo koje vrste. Problem, kušnja, napast, nevolja… su uvijek izazov da se okrenete oko sebe i da iz sebe izvučete sakrivene ili zaboravljene talente koje vam je Gospodin dao. Kad mi mislimo da je svemu kraj i da ne postoji nikakvo rješenje ili izlaz, Gospodin pronađe pravi put, otvori neki novi prozor, pokaže se neka nova zraka svjetla. Kod Boga ne postoje beznadni slučajevi. Kod Boga se ništa ne događa slučajno. Sve ima svoj razlog i svoju svrhu i smisao, a na nama je da to otkrijemo“, poručio je propovjednik mladima.

Ohrabrio ih je da napreduju u znanju i zajedništvu te postanu „poput prvih kršćana u Antiohiji  misionari i širitelji Kristove Radosne vijesti“; da iziđu iz svojih uskih ograda i okvira i upoznaju bogatstvo različitosti, jer sve spaja i povezuje Isus Krist.

„To je Katolička Crkva. Njezina snaga raste iz zajedništva s Isusom i našeg međusobnog zajedništva“, zaključio je biskup Petanjak.

Pjevanje na misi predvodio je dječji župni zbor „Kapljice“ iz Krka.