Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana vjeronaučna olimpijada u OŠ „Dugopolje“

Dugopolje (IKA/TU)

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz Vjeronauka za učenike srednjih škola održani su u petak, 22. ožujka 2024. godine, u Osnovnoj školi „Dugopolje“ u Dugopolju. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Socijalni nauk Crkve“.

Nakon prethodne razine – školskoga natjecanja, u natjecanju na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 19 osnovnoškolskih i 11 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije te po tri osnovnoškolske i srednjoškolske ekipe iz Hvarske biskupije.

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturni program. Natjecateljima, njihovim mentorima i svim nazočnim gostima riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj Osnovne škole „Dugopolje“ g. Željko Šparmajer. Izrazio je zadovoljstvo što je njegova škola imala čast biti domaćin natjecanju iz vjeronauka.

Okupljene je pozdravila i predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz koja se posebno zahvalila učenicima i mentorima na marljivosti i uloženom trudu. „Društveni nauk Crkve san je o dobrom i kvalitetnom životu svih ljudi. To je nedosanjani san o pravednim institucijama, dobrim odnosima, humanim radnim mjestima koja omogućuju razvoj čovjeka i društva i doprinose zajednici. Taj nauk jako je potreban našem narodu. Istraživanja pokazuju da naši vjernici relativno malo poznaju društveni nauk Crkve i stoga ste vi djeco naša uzdanica“, istaknula je dr. Garmaz.

Također, svim prisutnima redom prigodno su se obratili – župnik Župe sv. Mihovila iz Dugopolja don Ivan Ćubelić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugopolje g. Alen Smodlaka te viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje lic. theol. Sabina Marunčić.

Na kraju uvodnog programa svim prisutnima se obratio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić, koji je pozdravio sve okupljene, a posebno učenike te im čestitao na svim uspjesima. Kazao je da je dobro težiti uvijek većemu znanju, no naglasio je da ne smijemo zaboraviti pokazivati djelatnu ljubav. Istaknuo je da učenici kroz vjeronauk ne trebaju samo govoriti o dobru već ponajviše učiti dobro, odnosno prakticirati dobro.

Nakon uvodnog programa uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od dva dijela, pisanog testa i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“. Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a mogli su osvojiti najviše 60 bodova. Po završetku testa učenici su se okrijepili hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja posjetili tri destinacije u blizini Dugopolja. Prva je bila Centar za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju, druga destinacija je bila špilja Vranjača, a treća Kliška tvrđava.

Drugom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“, pristupilo je po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Predstavnici svih pet ekipa istovremeno su pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od jednog do četiri boda.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto, s osvojenih 72.50 bodova, podijelile su dvije ekipe – Osnovna škola „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić te Osnovna škola „Blatine-Škrape“ iz Splita pod vodstvom mentora don Ivana Zovka. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ „Trilj“ iz Trilja s mentorima Vesnom Tadić i Ivicom Pavelom (53,25 bodova). Treće mjesto osvojili su učenici OŠ „Stjepan Radić“ iz Metkovića s mentoricom Elenom Jelčić-Sulić (51,5 bodova).

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković s osvojenih 71,5 bodova. Drugo mjesto osvojila je IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita pod vodstvom mentora Nikole Milanovića (69,75 bodova), a treće mjesto Srednja strukovna škola iz Sinja s mentoricom Helenom Balajić (33,5 bodova). U kategoriji trogodišnjih srednjih škola Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića osvojila je 40,75 bodova.

Predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz na samom kraju natjecanja, zahvalila je svim okupljenima i čestitala pobjednicima. Svim ekipama podijelila je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet posebno nagrađeno je prigodnim knjigama.