Budi dio naše mreže
Izbornik

„72 sata bez kompromisa“ u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA )

U organizaciji Studentskoga katoličkog centra SKAC mladi iz Slavonskog Broda ove su se godine prvi puta uključili u međunarodni volonterski maraton 72 sata bez kompromisa.

 

U organizaciji Studentskoga katoličkog centra SKAC mladi iz Slavonskog Broda ove su se godine prvi puta uključili u međunarodni volonterski maraton 72 sata bez kompromisa. U suradnji Savjeta mladih SKAC-a Slavonski Brod i ostalih suradnika: Crvenog križa, Gimnazije Matija Mesić, Tehničke i Ekonomsko-birotehničke škole, srednje škole M. A. Reljković i ostalih donatora 88 mladih sa svojih dvanaestoro koordinatora te voditeljem Robertom Farkašom, studenskim kapelanom i predsjednikom SKAC-a, u ranim jutarnjim satima u petak 19. listopada krenulo je u akciju volontiranja te kroz tri dana boravilo na desetak lokacija u svome gradu; Zlatnom cekinu – centru za rehabilitaciju i odgoj djece, udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Regoč, Centru inkluzivne podrške, te u nekoliko siromašnih, ugroženih marginaliziranih obitelji i pojedinaca u gradu.

Susret su počeli u srijedu 17. listopada misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći, koju je predvodio predsjednik SKAC-a Farkaš. Na susretu sljedećeg dana u prostorijama SKAC-a on je kao voditelj mladima pojasnio zadatke i ciljeve projekta, naglasivši kako je uz sve ono što će raditi najvažnije ljudima kojima budu dolazili pokazati svoju dobrotu, ljubav, dati im osmijeh kako bi im barem u te dane malo uljepšali život, pokazali da nisu sami. Tajnica SKAC-a Dora Dežmić podijelila je mladima prepoznatljive majice s logom, koje su nosili tijekom akcije.

Kroz ovogodišnje geslo „Zajedno mijenjamo svijet“, prihvatili su sve izazove koji su pred njih bili stavljeni bez ikakvog kompromisa, osobnih interesa ili očekivanja, odlučno i sa željom da učine dobro svojim sugrađanima. Boraveći na desetak lokacija u svome gradu mladi su zaista ostavili traga, uljepšali prostore, obogatili svoje sugrađane, a i oni njih.

Tako su u centru Zlatni cekin uredili cijeli okoliš, obojili ogradu, uredili dvorište, a materijal su uz pomoć sponzora sami nabavili. Grupa koja je boravila u Centru za inkluzivnu podršku među ostalim je oličila i nekoliko stambenih prostora u kojem žive korisnici te ustanove. Ostale grupe volontirale su u još nekoliko ustanova u gradu te po obiteljima gdje su im akcije bile ekološkog, radnog i socijalnog karaktera te su pokrili cijeli spektar potreba lokalne zajednice. Maraton je završio zahvalnim misnim slavljem koje je u svojoj župi sv. Leopolda Mandića na Mikrorajonu predvodio kapelan Farkaš.