Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Predbožićni susret volontera župnih Caritasa

Rijeka (IKA)

Volonteri župnih Caritasa Riječke nadbiskupije okupili su se 15. prosinca na tradicionalnom predbožićnom susretu u dvorani nadbiskupijskog Caritasa na Škurinju.

Bila je to prilika za izmjenu iskustava, učenje, duhovno osnaživanje, ali i upoznavanje s novom ravnateljicom nadbiskupijskog Caritasa, s. Marijom Faustinom Kovačević koja je službu preuzela u rujnu ove godine. „Hvala vam za sve što činite pomažući drugima u svojim župama, jer na taj način pomažete da Božja briga i ljubav dođu do ljudi u potrebi“, rekla je pozdravljajući okupljene.

Podsjetila je da su baš u vremenu došašća vidljive dvije poveznice župnih i nadbiskupijskog Caritasa. „Treća nedjelja došašća, a to je sutra, posvećena je Caritasu i sva milostinja koja se skuplja u župama namijenjena je karitativnim djelatnostima. Dio prikupljenog novca ostat će u župnim Caritasima, a dio će biti poslan nadbiskupijskom Caritasu kao potpora njegovim programima pomoći.“ Druga akcija ide u suprotnom smjeru, iz nadbiskupijske ustanove na župe, a ostvaruje se pripremom i podjelom božićnih paketa.

Nadbiskupijski Caritas početkom prosinca pripremio je 1000 paketa s prehrambenim proizvodima koji će biti podijeljeni u svim župama Riječke nadbiskupije.

Duhovni nagovor održao je vlč. Ivan Marković te ohrabrio volontere za daljnje djelovanje i potaknuo ih da motivaciju i snagu pronalaze u molitvi i Bogu. Istaknuo je važnost susreta s korisnicima i duhovne dimenzije karitativnog djelovanja, objašnjavajući kako se Caritas, Božju ljubav, ne može svesti samo na podjelu materijalnih dobara.

U drugome djelu susreta predstavnici župnih Caritasa iz tridesetak župa imali su priliku govoriti o aktivnostima u župama iz kojih dolaze. U većini župa u kojima je aktivan župni Caritas, volonteri podjelom hrane i odjeće brinu za obitelji u potrebi te posjećuju slabe i bolesne. Dobri su primjeri župa u kojima Caritas pomaže djeci osiguravajući im marendu u školi ili pomoć pri učenju. Volonteri iz župa Volosko i Crikvenica dali su posebno svjedočanstvo o programu „Kumstva na daljinu“. U ovim župama župljani su se međusobno povezali i kao župa uplaćuju redovite mjesečne iznose te na taj način izravno pomažu troje djece i njihove obitelji. Maštoviti su i načini prikupljanja sredstava za župni Caritas – od prodaja raznih rukotvorina i prigodnih poklona do sabirnih akcija na vjenčanjima.

Susret je završen misnim slavljem u crkvi sv. Ivana Krstitelja, nakon kojeg je nastavljeno druženje, a volonteri su u svoje župe ponijeli i pakete s prehrambenim proizvodima koje će uoči Božića podijeliti potrebitima.

Ključne riječi:
Caritas rijeka