Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića Župi sv. Mihovila Lišane

Lišane (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić pohodio je u nedjelju 16. veljače Župu sv. Mihovila Lišane i slavio mise u crkvi Sv. Kate u Vukšiću i crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima.  

Biskupa su pred crkvom Sv. Kate u Vukšiću  srdačno  dočekali vjernici i župnik fra Božo Mandarić te mu predstavili svakodnevni život mještana.  Na misi se okupilo mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici, prvopričesnici i učenici sa s vojim nastavnicima.  Pjevao je mješoviti crkveni zbor, izvevši starodrevne napjeve. Sudionici misnog slavlja zatim su krenuli na groblje gdje je kod centralnog križa kod župne crkve Sv. Mihovila biskup dao odrješenje za sve pokojne. Fra Božo biskupa je zatim upoznao s crkvom Sv. Mihovila i starim običajima vezanim za nju.

Biskup je u pratnji župnika Mandarića pastirski pohod nastavio u Lišanima, gdje je s mnoštvom okupljenih vjernika predvodio svečanu misu u crkvi Sv. Nikole Tavelića.  Nakon mise vjernički puk otišao je na lišansko groblje Kolona s kapelom Sv. Jere, gdje je biskup kod centralnog križa dao odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju. U popodnevnim satima u crkvi Sv. Nikole Tavelića biskup se susreo s vjeroučiteljima, župnim crkvenim pjevačima,  predstavnicima Franjevačkoga svjetovnog reda OFS, ta načelnikom Općine Lišane Ivicom Musićem. Župa sv. Mihovila Lišane  poznata je od davnina kao „vrelo“ duhovnih zvanja iz koje potječu sedmorica svećenika i 14 redovnica.  

Župa  ukupno ima sedam crkava, koje su tijekom  Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. U pratnji župnika Mandarića biskup je obišao crkvu Sv. Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu Sv. Ante Padovanskog u Ostrovici. Pet crkava je u dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata.  Stara crkva Sv. Kate u Vukšiću i crkva Sv. Jere u Lišanima nisu još obnovljene. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju  Vukšić, Lišane, Bulić, Prović i Ostrovica. 

Cijeli biskupov pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima. Biskup je ohrabrio vjernike da ustraju u vjeri prema Isusu Kristu, Katoličkoj Crkvi i domovini Hrvatskoj i izrazio im svoju pastirsku blizinu,  te veliku zahvalnost na srdačnom dočeku. Vjernici Vukšića, Lišana i Bulića uručili su biskupu prigodne darove kao znak zahvale i sjećanje za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo zahvalio je biskupu za riječi ohrabrenja i utjehe upućene vjernicima.