Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen program Papinog posjeta Firenci

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak 22. veljače detalje posjeta pape Franje Firenci u prigodi susreta biskupā i gradonačelnikā Mediterana.

Susret „Sredozemlje – granica mira“ održat će se od 23. do 27. veljače u Firenci. Na njemu će se okupiti biskupi i gradonačelnici iz 20 gradova uz Sredozemno more. Uz njih, sudjelovat će papa Franjo, predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella te predsjednik Vlade Talijanske Republike Mario Draghi. Na susretu će se razgovarati o izazovima s kojima se Mediteran susreće i prevladavanju poteškoća, s ciljem zbližavanja intenziviranja susreta i zajedništva između sestrinskih Crkava, te prepoznavanja obala Sredozemnog mora kao simbola jedinstva a ne granica.

Sveti Otac susretu će se pridružiti posljednjega dana, u nedjelju. S vatikanskog helidroma krenut će u 7 sati. Let do Firence trebao bi trajati sat vremena.

Po dolasku, Papa će najprije u Salonu dei Cinquecento u Gradskoj vijećnici (Palazzo Vecchio) održati govor. Pozdrave bi također trebali uputiti gradonačelnik Firence Dario Nardella, gradonačelnik Atene Kostas Bakoyannis, gradonačelnik Jeruzalema Moshe Lion, gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu i predsjednik Talijanske biskupske konferencije nadbiskup metropolit Firence kardinal Gualtiero Bassetti.

U 9 sati i 30 minuta predviđen je susret s nekoliko izbjegličkih i prognaničkih obitelji.

U 10 sati Papa će krenuti u bazilici Svetoga Križa gdje će dočekati franjevačka redovnička zajednica, a nakon toga će uslijediti susret s predsjednikom Mattarellom.

U 10 sati i 30 minuta Sveti Otac predsjedat će završnim euharistijskim slavljem. Na kraju slavlja će ispred bazilike predmoliti Anđeo Gospodnji. Papa bi se u Vatikan trebao vratiti u 13 sati i 30 minuta.