Istina je prava novost.

Nikaragva: Biskup Matagalpe ide na suđenje

Biskup Rolando José Álvarez Lagos iz Matagalpe optužen je za urotu tijekom saslušanja u utorak, 10. siječnja. Datum suđenja još nije objavljen, a biskupu Álvarezu je naređeno da ostane u kućnom pritvoru, piše Vatican News.

Nikaragvanski biskup, koji je i apostolski upravitelj biskupije Estelí, optužen je za „kazneno djelo urote s ciljem da našteti nacionalnom jedinstvu“ i za „širenje lažnih vijesti putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija na štetu nikaragvanske države i društva“.

Sutkinja na saslušanju u pravosudnom kompleksu Manague bila je Gloria María Saavedra, piše nikaragvanski medij ConfidencialOptužba režima protiv Álvareza podignuta je 13. prosinca 2022., unatoč činjenici da ga je policija zatočila od 19. kolovoza u Managui, kada ga je prebacila u njegovu obiteljsku rezidenciju u kućnom pritvoru nakon napada na kuriju u Matagalpi.

Također je potvrđena tjeralica za vlč. Uriela Antonija Vallejosa, koji je trenutno u egzilu te je pod istim optužbama.

Mons. Álvarez prvi je biskup koji je uhićen i optužen otkako se predsjednik Daniel Ortega vratio na vlast u Nikaragvi 2007. godine.

Veze Katoličke Crkve i vlade zategnute su od 2018. kada su se prosvjednici koji su tražili ostavku nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege sklanjali u crkve. Također, Katolička Crkva otvoreno govori o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi.

Mons. Álvareza vlasti su pritisnule zato što je kritizirao zatvaranje pet katoličkih radijskih postaja u svojoj biskupiji te tražio da se „poštuje“ sloboda ispovijedanja vjere i prekine „progon“ Katoličke Crkve.

Svoju su zabrinutost glede situaciji u Nikaragvi izrazili papa Franjo te generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.