Istina je prava novost.

Blagoslovljena nova zvona u požeškoj Župi sv. Ivana Krstitelja

Požeški biskup Ivo Martinović pohodio je u nedjelju, 23. lipnja 2024., Župu sv. Ivana Krstitelja u Požegi te predslavio euharistiju tijekom koje je blagoslovio nova zvona za župnu crkvu.

Na početku euharistijskog slavlja, biskup Martinović je, najavljujući obred blagoslova zvona, rekao da su ona na neki način povezana sa životom naroda Božjeg. „Njihova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja puk na slavljenje liturgijskih čina, vjernike upozorava na značajne događaje koji pogađaju radošću ili bolom ovu crkvenu zajednicu“, rekao je i potaknuo župljane da im zvuk zvona bude svakodnevni podsjetnik na to da su jedna obitelj pozvana na okupljanje i očitovanje svoga jedinstva u Kristu.

Mons. Martinović je u homiliji podsjetio vjernike na trostruku Božju prisutnost; u okupljenoj zajednici, u presvetom Tijelu i predragocjenoj Krvi te u svojoj Riječi. „Lađa simbolizira živu Crkvu. Isusov prijekor apostolima ‚Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?‘ potiče nas, da preispitamo svoju vjeru. Je li moja vjera čvrsta, nepokolebljiva? Kad promatramo svoje živote i odnose, koji puta se čini da nam nedostaje pouzdanja u Boga, jake i čvrste vjere da ne budemo bojažljivi. Suvremeni se čovjek više oslanja na sebe i druge ljude, nego na Boga te lako zaboravlja njegovu svemoć i božanstvo. Stvarnosti se pristupa iz svoje ljudskosti nastojeći sve držati pod vlastitom kontrolom, a to je nemoguće. Potrebno je biti svjestan onoga što nam današnja biblijska čitanja i sâm Isus poručuju. On u svojem djelovanju otkriva da je Bog gospodar svega“, istaknuo je.

„Čežnja današnjeg čovjeka da gospodari Bogom, prirodom i ljudima proizlazi iz oholosti koja čovjeka želi izdići iznad Boga. Bez obzira koliko to želio, koliko napredovala tehnološka i znanstvena dostignuća, Božji zakon utisnut u prirodu i u čovjeka ostat će nepromijenjen. Čovjek nikada neće zagospodariti Bogom i Božjim zakonima. Vjera je prihvaćanje onoga što ne možemo dokučiti svojim razumom i sposobnostima, ali to zapažamo kao stvarnost koja nas nadilazi. Bog je stvoritelj i onoga nevidljivog, vječnog svijeta koji nas nadilazi, a koji nam otkriva Isus Krist. Vjerovati u taj Božji svijet znači vjerovati u Krista Isusa i sve ono što je on ostvario svojim životom, djelovanjem, a nadasve mukom i uskrsnućem. To je ono što Pavao u drugom čitanju govori o novom životu. Novi život koji se ostvaruje u Kristu Isusu i njegovu djelovanju te u njegovoj Božanskoj milosti. Novi život mi primamo, kaže Pavao, u sakramentu krštenja“, naglasio je.

„Biti kršćanin znači čvrsto se osloniti na svoga Boga koji nam se u Isusu Kristu potpuno objavljuje i koji nas poziva da ga slijedimo te da se ne ničega ne bojimo. Ivan Krstitelj je naviještao Isusov dolazak, govorio o Isusu i pripravljao mu put. U svojoj jasnoći vjere i naviještanju Sina Božjega ostao je nepokolebljiv do polaganja života za Božji zakon i vjernosti Bogu. Neka Gospodin udijeli svima nama tu snagu vjere i ljubavi koju je potrebno svjedočiti iz dana u dan“, zaključio je biskup.

Poslije molitve „Oče naš“ biskup Martinović je uputio blagoslovnu molitvu za zvona, poškropio ih blagoslovljenom vodom i okadio te udarcem čekića proizveo njihov zvuk, a zvona su se prvi put oglasila na svršetku mise.

Nakon popričesne molitve, vjeroučitelj Miroslav Peroutka je u ime vjernika zahvalio predvoditelju slavlja te mu poželio blagoslovljeno pastirsko djelovanje u Požeškoj biskupiji. Riječima zahvale pridružio se i domaći župnik Branko Šipura koji je rekao da su blagoslovljena zvona dar vjernih župljana i drugih donatora među kojima su i grad Požega te Požeško-slavonska županija.

Zahvaljujući na pozdravnim riječima i sudjelovanju u slavlju, župniku, vjeroučitelju te svim župljanima, biskup Martinović podsjetio je kako je Isus Krist temelj svih okupljanja. „On nas okuplja i on će nas i dalje okupljati u ovoj župnoj zajednici. Zvonjava ovih zvona uvijek će biti jeka njegova glasa ljubavi koji nas poziva da ga slijedimo vjerom, životom i da dođemo u zajedništvo s njime“, poručio je i zahvalio svima koji su pridonijeli izradi i postavljanju zvona, bilo materijalnim darom, bilo molitvom. Pozvao je nazočne da, nasljedujući sv. Ivana Krstitelja, budu ne samo vjernici, nego i svjedoci vjere. „Vaš je zaštitnik sv. Ivan Krstitelj svjedok vjere i glasnik radosti. On je naviještao Isusa Krista. Budite svjedoci vjere i glasnici Božje radosti “, rekao je požeški biskup čestitajući svetkovinu zaštitnika župe te je na sve zazvao Božji blagoslov.

U slavlju su sudjelovali i požeški gradonačelnik Željko Glavić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te drugi javni dužnosnici vjernici grada Požege.