Istina je prava novost.

Bratovština sv. Jakova sudjelovala u procesiji Svete nedjelje u Ludbregu

Članovi Bratovštine svetog Jakova Hrvatska sudjelovali su u nedjelju, 1. rujna 2024., u tradicionalnoj procesiji povodom Svete nedjelje u Ludbregu.

Na poziv ludbreškog župnika don Kristijana Stojka, Bratovština se odazvala i pridružila tisućama vjernika iz cijele zemlje koji su hodočastili u Ludbreg.

Članovi Bratovštine svetog Jakova Hrvatska istaknuli su se u procesiji prepoznatljivim svečanim odjelima i Camino majicama, simbolima njihove predanosti svetom Jakovu, zaštitniku hodočasnika.

Njihova prisutnost u ovoj procesiji bila je značajna jer povezuje dvije velike hodočasničke tradicije – Ludbreg kao središnje mjesto vjerskog okupljanja u Hrvatskoj te put Svetog Jakova, poznat kao Camino de Santiago, koji okuplja vjernike iz cijelog svijeta.

Procesija s relikvijom Predragocjene Krvi Kristove od pastoralnog centra do Svetišta Predragocjene Krvi Kristove i zavjetne kapele je prethodila misi na vanjskom oltaru župne crkve Presvetog Trojstva, koju je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

„Ovo je poseban trenutak za našu Bratovštinu. Sudjelovanjem u ovoj procesiji, želimo izraziti svoju odanost vjeri i svjedočiti snagu hodočasničkog duha koji nas sve povezuje”, izjavila je predstavnica Bratovštine Irena Kovačić, dodajući da se nada i vjeruje da će njihova prisutnost u Ludbregu postati tradicionalna.

Bratovština svetog Jakova Hrvatska, aktivno promiče štovanje svetog Jakova u Hrvatskoj te organizira hodočašća na Camino de Santiago. Njihovo misija je povezivanja vjernika kroz duhovnost, zajedništvo i tradiciju.

Sudjelovanje u procesiji donosi duhovno ohrabrenje i zajedništvo te dodatno učvršćuje veze između različitih hodočasničkih zajednica u Hrvatskoj.

Bratovština je službeni nositelj projekta Camino Croatia čiji je dio i hodočasnička staza Camino Podravina koja prolazi kroz svetište u Ludbregu.

Camino Podravina projekt je realiziran u suradnji TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Dravski Peski i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Bratovština sv. Jakova poziva na Camino Podravina koja je otvorena za sve hodočasnike koji mogu hodočastiti kad god žele. Na idući zajednički Camino vikend na Podravini s Bratovštinom se može prijaviti na: https://putsvjakova.com/vikend-camino-podravina/