Istina je prava novost.

Papin pozdrav sudionicima hodočašća "Obitelji za obitelj"

S temom "Što god vam rekne, učinite..." (Iv 2,5) sedamnaesto nacionalno hodočašće "Obitelji za obitelj" u organizaciji "Obnove u Duhu Svetomu" održano je u subotu 14. rujna u Loretu i Pompejima. U organizaciju su bili uključene i Papinske prelature dvaju svetišta, Nacionalni ured za pastoral obitelji Talijanske biskupske konferencije te Nacionalni forum obiteljskih udruga, uz pokroviteljstvo općina Scafati, Pompeji i Loreto, izvještava "L`Osservatore Romano" u izdanju od 16. rujna.

Hodočašće je “trenutak zajedničke molitve”, koji “uključuje roditelje, djecu te bake i djedove, podupirući ih na njihovu putu snagom vjere”, ističe se u poruci pape Franje, koju je potpisao kardinal državni tajnik Pietro Parolin, a upućena je Giuseppeu Contaldu, predsjedniku RNS-a.

Sveti Otac, radostan zbog ovog događa, uputio je srdačne pozdrave i duhovnu blizinu svim sudionicima. “Povjeravajući pogledu Majke Djevice pune ljubavi mnoge obitelji u teškoćama, one u ratnim zonama ili u velikom siromaštvu”, Papa se pridružio “hodočasnicima u zazivanju dara Duha Svetoga kako bi kršćanske obitelji u Italiji, u Europi i u svijetu, mogle postati instrumenti mira svjedočeći ljepotu zajedničkog života.”

Hodočašće je bilo obilježeno obiteljskom molitvom svete krunice koja je animirala svaki korak hodočašća. Euharistijsko slavlje predvodio je u Pompejima nadbiskup Tommaso Caputo, papinski delegat Pompeja, a u Loretu papinski delegat Loreta, nadbiskup Fabio Dal Cin.

Nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Matteo Maria Zuppi, uputio je poruku ohrabrenja sudionicima i organizatorima, podsjetivši da “zajedno možemo opiti svijet radošću obitelji jer, kako nas podsjeća papa Franjo, Bog je obitelji povjerio projekt da svijet učini domaćim, tako da svatko svakoga čovjeka doživljava kao brata. Hodočašće je za Kardinala “putovanje koje ima okus naroda”, na kojem svi, “djeca, mladi, odrasli, starci”, svjedoče kako se nasljedovanje Gospodina Isusa tiče svih, a ne samo nekih ili određenih skupina”. U poruci je Kardinal istaknuo kako tema ovog hodočašća “Što god vam rekne, učinite”, znači da se od svih “traži da rade isto: jednostavno, ponizno, pouzdano”. Pozvani smo, naime, “u svakodnevnom životu učiniti svoj dio, na svoj mali način, dopustiti Gospodinu da sav naš trud pretoči u dobro vino. U našem vremenu, obilježenim ratom i nasiljem, “radimo da postanemo vjesnici i graditelji mira. Na posljednjim smo etapama ove godine u pripremi za Jubilej, zaključio je Kardinal, a Papa nas je pozvao da stavimo molitvu u središte naše pripreme”. U tom smislu nema bolje učiteljice od Marije “za učenje poslušnosti i nade”.

Ova inicijativa od 2007. godine predstavlja ključni događaj u godišnjem životu Pokreta, a duhovno je povezana s Loretom i Pompejima drevnom i dubokom marijanskom pobožnošću. Bio je to zapravo trenutak slavlja i zajedništva, čiji su protagonisti bile obitelji koje su krenule na put, željne zajedničkog druženja i dijeljenja očekivanja i nada u Bogorodičinoj prisutnosti. “Hodočašće ima za cilj biti zajednička gesta molitve koja uključuje roditelje, djecu, bake i djedove kako bi s krunicom u rukama i pod Marijinim pogledom snažno potvrdili da obitelj može sve nadvladati ako joj dopusti Isus i Marija! Neka nam budu riječi pape Franje: Bog je izabrao skromnu i jednostavnu obitelj da dođe među nas”, objasnili su organizatori.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.