Istina je prava novost.

Održan susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata

Susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata održan je od ponedjeljka, 16. rujna do srijede, 18. rujna u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, izvijestilo je đakovačko Sjemenište.

Ljudska dimenzija sjemenišne formacije bila je tema trodnevnog susreta kojemu je krovni organizator Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja, a đakovačko sjemenište bilo je ovogodišnji domaćin i izvedbeni organizator.

Nakon molitve u sjemenišnoj auli koju je predvodio duhovnik đakovačkog Sjemeništa vlč. mr. Stjepan Matezović, okupljene je pozdravio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Pozdravni govor i dobrodošlicu okupljenima uputio je i rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. dr. Stjepan Radić. Nakon svog obraćanja pozvao je nazočne predstavnike sjemeništa u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Sarajevo i Đakovo) na predstavljanje.

Potom je u dvorani Kuće susreta realitetni psihoterapeut i univ. spec. kriznih situacija Maja Jakšić dipl. catech. održala prvo tematsko izlaganje i raspravu. Predavačicu je predstavio vicerektor đakovačkog sjemeništa vlč. dr. Davor Senjan. Tema izlaganja nosila je naslov „Služenje – radost ili breme“.

U večernjim satima odgojitelji bogoslovnih sjemeništa susreli su se s đakovačko-osječkim nadbiskupom Hranićem u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Drugi dan susreta započeo je slavljem mise koju je u sjemenišnoj kapeli predvodio mons. Ivan Ćurić. U svojoj homiliji, između ostaloga, potaknuo je sjemenišne odgojitelje da se trude kako bi zajednice bogoslova bile mjesta biblijske formacije. Drugi element koji je istaknuo jest poticanje radosti u zajednicama u kojima djeluju, formirajući buduće svećenike.

U prvom dijelu dopodneva, katehistica i psihoterapeutkinja Maja Jakšić odgojiteljima je održala izlaganje naslovljeno „Manipulacija u međuljudskim odnosima“. To, kao i prethodno njezino predavanje, među sudionicima je pobudilo dijeljenje iskustava i pitanja. Poslije toga, u zajedništvu s biskupom Ćurićem, odgojitelji su nakon tematskog uvoda vlč. Senjana, održali raspravu o obvezi uvođenja i oblicima provođenja propedeutskog razdoblja početne svećeničke formacije.

U popodnevnim satima, sudionici susreta, uputili su se na izlet i hodočašće u Marijansko svetište u Aljmaš. Ondje ih je dočekao župnik i upravitelj Svetišta vlč. dr. Tomislav Ćurić. Nakon pjesme i molitve kojom su pozdravili Blaženu Djevicu Mariju, župnik im je predstavio Svetište progovorivši o svim ključnim trenucima njegove povijesti. Bolje upoznavanje Svetišta odgojiteljima je bilo omogućeno župnikovim vođenjem kroz Memorijalni centar.

Posjet Aljmašu nastavljen je susretom s korisnicima zajednice Cenacolo gdje su odgojitelje dočekali korisnici s duhovnikom preč. Ivanom Jurićem.

Na početku posljednjega dana susreta, rektor zagrebačkog bogoslovnog sjemeništa preč. Vlado Razum predvodio je misu. Tumačeći Božju riječ navještenu u liturgiji, pozvao je na vršenje odgajateljskog služenja s ljubavlju.

Privodeći kraju program susreta odgojitelja, sudionici su bili podijeljeni u skupine u kojima su razgovarali o vlastitim odgojiteljskim službama. Nakon zajedničke molitve Šestoga časa, susret je zaključen zahvalom i poticajem biskupa Ćurića i rektora Stjepana, izvijestilo je Bogoslovno sjemenište u Đakovu.