Istina je prava novost.

Župa Solinskih mučenika proslavila blagdan Kraljice mučenika

Župa Solinskih mučenika svečano je proslavila blagdan Kraljice mučenika i 20. obljetnicu posvete župne crkve u četvrtak, 26. rujna, svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić.

U koncelebraciji su bili mjesni župnik don Ante Matešan, župnik Župe Gospe od Otoka don Stipan Šurlin i nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.

Prije početka mise župnik don Ante je zahvalio Bogu na tako velikom danu za župnu zajednicu, nadbiskupu na pastirskom pohodu i odazivu za slavljenje euharistije, Marijinim ratnicima na prisutnosti u proslavi Dana župe i umjetniku Hrvoju Marku Peruzoviću koji je izradio križni put za župnu crkvu, ali i slike Kraljice mučenika i Isusova krštenja koje su nakon misnoga slavlja bile blagoslovljene.

Nadbiskup Križić je u homiliji podsjetio prisutne vjernike da je crkva mjesto zajedničkog štovanja Boga, posebnoga susreta s Njime i mjesto gdje mu prinose sebe i svoje potrebe te primaju novo svjetlo i snagu za njihov životni hod. „Salomon, židovski kralj koji je prvi sagradio Hram ipak je, nakon divljenja i čuđenja tako veličanstvenom zdanju, počeo sumnjati hoće li svemogući i veliki Bog boraviti u tom hramu, odnosno hoće li boraviti na zemlji s ljudima. Drugim riječima, pitanje ima značenje – zar je zbilja velikom Bogu toliko stalo do ljudi, zar ih toliko voli da želi s njima biti blizu i uvijek boraviti s njima“, kazao je nadbiskup Križić te ustvrdio da to pitanje do danas nije minulo. „Salomonu zasigurno nije bilo jasno da Bog neće biti samo u hramu, nego gdje god da jesu ljudi vjere, a hram će biti samo mjesto posebnog susreta između Boga i ljudi. Da bi do ovoga susreta došlo nije dovoljno samo doći u hram, crkvu, nego je potrebno živjeti s Bogom i izvan crkve!“, istaknuo je mons. Križić i dodao da je problem raskoraka u čovjekovu ponašanju u crkvi i izvan nje aktualan i danas. „Mnogi se ponašaju tako kao da ih Bog vidi samo kad su u crkvi, ali kada iziđu iz nje dopuštaju si svako nepoštenje i nemoral što pokazuje da je njihova razine vjere oskudna. Oni koji se tako ponašaju neće susresti Boga ni u crkvi jer je prije svega potrebno nositi Boga u svom srcu. Kada osoba nosi Boga u srcu, ona sebi neće dopustiti nekakav dvostruki život!“, ustvrdio je propovjednik i dodao da Bog želi da čovjekovo srce bude najljepši Božji dar.

„Ovo naravno ne znači da nam crkva kao mjesto okupljanja i štovanja Boga ne treba, već samo da u njoj Boga nećemo naći ako ga nismo donijeli u svojoj nutrini. Kada u evanđelju Isus Zakeju govori da mu je boraviti u njegovoj kući ne želi mu reći da više ne mora dolaziti u hram, nego da Boga najprije mora primiti u hram svoga srca da bi se onda u hramu dogodio poseban susret s Bogom. U tom smislu i Pavao prvim kršćanima poručuje da je Božja želja da oni budu njegov hram. Isusova velikosvećenička molitva također završava željom da im on bude u srcu, a sve ovo pokazuje da se prvi i najsnažniji susret s Bogom događa u našoj nutrini.“

Potom je, prepričavši iskustvo odslušanog intervjua jednoga talijanskog komunističkog novinara s nobelovcem koji je bio vjernik, nadbiskup Križić ustvrdio da Bog za njih kao da i ne postoji ako ga nema u njihovom srcu. „Draga braćo i sestre, danas kada radosno slavimo dvadesetgodišnjicu posvete ove crkve, ove Božje kuće, zahvalimo od srca Gospodinu što želi boraviti s nama i biti pomoćnik u našim kušnjama i nevoljama,“ pozvao je mons. Križić te zaželio da ne bude mjesto Božjeg boravka samo ta crkva nego i svaka obiteljska kuća i srce svakog vjernika te župne zajednice. Potom je podsjetio vjernike kako je potrebno da ponekad zastanu i prisjete se da su u Božjoj prisutnosti, da ga zazovu da s njima bude i ostane i prati sve članove njihove obitelji. Zaključno je nadbiskup izmolio Salomonovu molitvu i tako Gospodina zamolio da mu oči dan i noć bude otvorene nad tom crkvom i narodom koji će mu iz nje upravljati molitve.

Nakon misnoga slavlja uslijedio je blagoslov spomenutih slika, a potom su župnik i umjetnica Jozica Kudus nadbiskupu Križiću poklonili sliku Svete obitelji. Nadbiskup je zahvalio autorici te ustvrdio kako su svi članovi Svete obitelji prikazani sa zatvorenim očima u jednom meditativnom stavu poniranja u vlastitu nutrinu, baš kako je i govorio u homiliji te obećao da će slika naći mjesta na zidu njegove sobe.

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor.