Istina je prava novost.

Slavljene mise povodom Dana Riječke Majke

Misnim slavljem i predstavljanjem knjige „Duhovne misli i zazivi Riječke Majke“ u četvrtak, 26. rujna, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, u kojoj je krštena službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić, počeli su Dani Riječke Majke, izvijestila je Družba sestara Presvetog Srca Isusova,.

Misu je predvodio župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Puli fra Diego Deklić. Suslavili su rektor svetišta sv. Šime u Zadru dr. sc. don Damir Šehić, vikar za pastoral Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić i župnik mons. Sanjin Francetić.

Liturgijsko pjevanje vodile su djevojke Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić.

„Promatrajući život Majke Marije Krucifikse Kozulić, ne možemo dobro protumačiti sve ono što je živjela i učinila bez ključa ljubavi“, kazao je u propovijedi fra Diego. „Zar nije čudno zašto bi netko ostavio ugodan život bogate brodovlasničke obitelji da bi se bavio životima napuštene djece i to na način da s njima dijeli sudbinu siromaštva i oskudice? Marija se mogla bogato udati i kao cijenjena učiteljica provoditi bezbrižan život, krećući se u društvu sebi jednakih… Ali ljubav je dala drugačiji smjer života ove žene. Najprije ljubav prema Isusu Kristu, čiju je ljubav otkrila prema sebi u njegovu božanskom Srcu. To je Srce zapalilo Marijino srce ljubavlju prema sebi, ali i ljubavlju prema svima onima za koje je to Srce bilo probodeno na križu“.

Govoreći o evanđelju dana, fra Diego je istaknuo da „evanđelist Luka u njemu donosi različita mišljenja koja su kružila u narodu glede Isusove osobe i njegova identiteta. I sam kralj Herod je zbunjen. Svi oni misle da je Isus neka osoba iz prošlosti ili neka njihova kopija. A Isus nije prošlost nego sadašnjost! Ali da bi to bilo tako, nije dovoljno samo slušati što drugi govore o Isusu, potrebno ga je osobno susresti i otvoriti srce za njegovu riječ! Za Majku Mariju Krucifiksu, za razliku od Heroda i mnogih drugih, Isus nije bio neka osoba iz prošlosti. Za Mariju je Isus njezina sadašnjost, njezin sada. I baš zato, Isus nije za nju jedan od…, nego jedini! Neusporedivi! Ona ga ljubi i želi živjeti za njega. Tu je ključ razumijevanja njezina života potpunog predanja Bogu i siromasima, tu je ključ života svakog sveca, ali i života svakog istinskog kršćanina“.

Obraćajući se okupljenim vjernicima fra Diego je rekao da „ni za nas Isus ne smije biti samo neka osoba iz prošlosti, nego trajno ostati naša sadašnjost. Isus ne smije za nas biti samo jedan u nizu osoba koje su nam drage: Isus i za nas treba biti jedan jedini, neponovljivi, neusporedivi, prvi! Samo s njime i uz njega naš se život neće pretvoriti u ispraznost. Samo ako i mi, zagledani u njegovu ljubav, budemo svoje životne dane ispunili ljubavlju prema njemu i braći i sestrama koje on dovodi na stazu našega života, naš će život biti ispunjen smislom i ljepotom.“

Nakon mise predstavljena je knjiga „Duhovne misli i zazivi Riječke Majke“. O djelu su govorili dr. sc. don Damir Šehić, fra Diego Deklić i vrhovna predstojnica Družbe i postulatorica kauze za proglašenje blaženom Marije Krucifikse Kozulić s. Dobroslava Mlakić. U glazbenom dijelu programa nastupile su Gabrijela i Angelina Brguljan.

Predstavljajući knjigu fra Diego je istaknuo da Riječka Majka „nije bila samo velika humanitarka, pogođena potrebama napuštene siročadi jednog velikog industrijskog i lučkog grada. Ona je prije svega toga, zahvaljujući dobrom kršćanskom ozračju koje je vladalo u njezinoj obitelji, bila mlada žena koja je upoznala osobu Isusa Krista“. Stoga je njezina duhovnost bila zdrava i očitovala se u „u budnosti srca i oka za potrebe ljudi oko sebe. Jer autentična kršćanska duhovnost nije nizanje molitava i pobožnosti, nego osluškivanje živoga Boga koji govori i usmjerava pojedinu dušu na način da njegovu volju i poticaje pretvori u konkretnu stvarnost promatrajući potrebe svijeta i čovjeka.“

Fra Diego je zaključio da „uzimajući u ruke ovu knjižicu i čitajući misli Majke Marije Krucifikse, imamo dojam da nas ona svojom životnom mudrošću i dalje živo prijateljski upućuje i potiče na ono što je od svega najbitnije u životu: ljubiti Boga i služiti mu u bližnjima“.

„Predstavljajući knjigu Duhovne misli i zazivi Riječke Majke koju je uredila vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić, stavljamo pred sebe misli i život Marije Krucifikse Kozulić“, rekao je don Damir te naglasio da sveci mogu izgledati plastično i odsutno, ali lik Riječke Majke provocira i stavlja pred njih osobu koja je vrijedna pažnje i danas. „Po čemu je Majka Marija Krucifiksa Kozulić bila drugačija od drugih i je li moguće da u njezinu vremenu u Rijeci nije bilo drugih zauzetih časnih sestara i svećenika o kojima bismo mogli govoriti? Činjenica govori kako danas baš o njoj govorimo, a drugih se samo djelomično ili prigodno sjetimo. Njezina posebnost bila je u tome što je svoje osjećaje, zanos i vjeru potpuno stavila u Božje ruke i Bog se poslužio njezinim životom“, dodao je.

„Ako bi njezin život ostao samo predmet povijesnog prelistavanja i evidentiranja, a ne bi bio nadahnuće i za danas, bio bi to veliki promašaj. Marija Krucifiksa Kozulić istinska je avangarda sadašnjeg trenutka i kao takvu je trebamo prepoznati i živjeti. Baš poput Djevice Marije i Majka Krucifiksa – Raspeta stavlja se u službu raspetog Srca – Isusa kojemu je željela omiljeti i predati mu sve. Misli i duh koji osjećamo čitajući ovu knjigu istinska su pomoć i osvjetljenje na putu traganja za Isusom. Marija Krucifiksa Kozulić nije nepoznanica i daleki lik povijesti – relikt izgubljenog vremena koji oživljavamo, ona je istinski svjedok koji oduševljava i danas“, zaključio je dr. don Damir Šehić.

Drugoga dana trodnevne priprave misa je slavljena u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriju. Kapelan Župe sv. Mateja ap. na Viškovu Vlč. Josip Pende, u propovijedi je podsjetio na Propovjednikove riječi iz misnog čitanja. Govoreći o tome da sve ima svoje vrijeme, vlč. Josip istaknuo je da je i Majka Marija Krucifiksa prepoznala svoje vrijeme i njegove potrebe, stoga se sva i posvetila služenju siromašnima i malenima. U molitvi je razlučivala što učiniti. Osluškivala je Božju volju, bila otvorena Duhu Svetomu, a on ju je potaknuo na djelovanje. „Kad nešto prepoznaš u molitvi, kreni u akciju“, rekao je vlč. Pende.

Misu trećeg dana trodnevne pripreme u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriju predvodio je mladomisnik i kapelan u Župi Blažene Djevice Marije Karmelske na Drenovi vlč. Kristijan Pandl. U propovijedi je potaknuo vjernike na oduševljeno, iskreno življenje i nasljedovanje Gospodina pa i do križa. „Isus nas pita jesmo li spremni piti kalež koji će on piti, jesmo se spremni potpuno darovati Gospodinu za ostvarenje njegova Kraljevstva. Gospodin je sišao u ovu našu bijedu da nam pokaže svjetlo u ovoj našoj tami. Što nam je činiti? Potrebno je samo jedno – povjerovati u živoga Krista. „Gospodine, pomozi nam da imamo vjeru u svim situacijama koje nas se dogode. Gospodine, daj nam snagu slijediti te u svim situacijama do kraja i da pijemo čašu koju ti piješ i da te proslavimo do kraja“, rekao je vlč. Pandl.

Drugoga i trećega dana predvoditelj misnoga slavlja i vjernici molili su na grobu Riječke Majke.

Na Dan preminuća Riječke Majke u nedjelju 29. rujna svečano liturgijsko slavlje u vrtu samostana Presvetog Srca Isusova na Pomeriju predvodit će barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.