Istina je prava novost.

Dan škole klasične gimnazije u Slavonskom Brodu

Proslavljajući u petak, 4. listopada na blagdan sv. Franje svoj Dan škole učenici i profesori klasične "Fra Marijana Lanosovića" u Slavonskom Brodu sudjelovali su na euharistijskom slavlju, koje je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio ravnatelj gimnazije fra Ivan Crnković.

On je na početku homilije posvjestio kako tim slavljem žele Gospodinu zahvaliti i moliti zagovor sv. Franje da im on bude uzor i primjer u životu, da poput njega budu jedni drugima braća i sestre, da jedni u drugima vide dobro. Oživljavajući život i djelo sv. Franje koji je, osluškujući Božji glas, činio ono što mu je Gospodin govorio i tako mijenjajući sebe mijenjao sredinu u kojoj je živio, pojasnio je kako smo svi mi kršćani pozvani osluškivati Božji glas, izvršavati njegovu, a ne svoju volju.

Zapitavši se što možemo činiti da bi i mi promijenili svoju sredinu poručio je: „Sveti je Franjo shvatio da samo mijenjajući sebe, svoje srce, svoj život može promijeniti svoju sredini, a to je najteže. Franjo je zato više slušao što mu Gospodin govori, a ne sebe, odricao se svojih planova, želja i prihvaćao ono što je Bog želio od njega. Prepoznavao je Božji glas u stvorenom svijetu kojemu se znao diviti, zatim kroz životne situacije i u ljudima koje je susretao, znao se odricati suvišnoga za ono dobro i plemenito. Susretao je Boga u euharistiji u njegovoj riječi i tako se izgrađivao“, rekao je, uz ostalo, ravnatelj Crnković.

Ustvrdivši kako je sv. Franjo bio sretan čovjek jer je bio siromašan i ponizan fra Ivan je na kraju pojasnio zašto su to najvažnije kreposti koje čovjek treba imati da bi bio sretan. „Biti siromašan znači biti svjestan da sve što imamo u životu je Božji dar. Biti ponizan znači prepoznati ono lijepo i dobro u drugom čovjeku, prepoznati u svakom čovjeku Božju prisutnost i diviti se onome što mu Bog čini. Budi ono što jesi, onakav kakvog te Isus želi. Ne teži biti kao drugi, gledaj ono što je Bog tebi u dubini duše i srca darovao. Duboka radost života je u siromaštvu i poniznosti. Tražite u svemu Božju prisutnost“, zaključio je ravnatelj.

Naglasivši kako je sv. Franji u braća, unatoč što su bili zahtjevni, pronalazio mir, radost i sigurnost, i osobno je posvjedočio kako je i sam to ovih dana pred blagdan sv. Franje u molitvi doživio.

„U svemu tražite Božji znak i prisutnost, pitajte Gospodina kakve vas želi i On će vam sigurno to i dati“, poručio je na kraju svojim učenicima i profesorima ravnatelj fra Ivan Crnković.