Istina je prava novost.

Hrvatski Caritas prikupio 170 tisuća eura za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u Bosni i Hercegovini

Hrvatski Caritas, u humanitarnoj akciji za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u Bosni i Hercegovini, prikupio je od petka, 4. listopada do utorka, 8. listopada 2024., 170 tisuća eura financijske pomoći, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Humanitarna akcija pokrenuta je u petak, 4. listopada, nakon saznavanja vijesti o razmjerima ljudskih i materijalnih šteta nastalih uslijed razornih poplava koje su najviše pogodile područje Jablanice, Hadžića, Konjica, Kiseljaka i Fojnice. Hrvatski Caritas u kratkom je vremenu, zahvaljujući darovateljima iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, prikupio 170 tisuća eura.

Pri tome je važno istaknuti kako je Hrvatska biskupska konferencija uputila financijsku pomoć od 100 tisuća eura iz Interventnog fonda HBK, dok je preostalih 70 tisuća eura pristiglo od donacija građana.

Hrvatski Caritas je u utorak, 8. listopada, spomenutih 170 tisuća eura uputio Caritasu Bosne i Hercegovine, kako bi pomoć što prije stigla pogođenom stanovništvu. Sredstva će biti usmjerena za pomoć najugroženijim obiteljima i pojedincima i to putem distribucije potrepština (hrane, vode i higijenskih potrepština), kroz nabavu osnovnih materijala za čišćenje, pumpi za vodu kako bi se sanirala nastala šteta te za obnovu kuća.

U sklopu humanitarne akcije također je moguće donirati i putem poziva na donatorski broj 060/9010, a od pokretanja akcije do 8. listopada na donatorskoj telefonskoj liniji zabilježeno je 15 tisuća poziva. Pozivom na donatorski telefon donira se 0,83 eura što znači da je do sada na taj način prikupljeno više od 12 tisuća eura.

Dok brojni volonteri na terenu rade, Hrvatski Caritas želi izraziti zahvalnost svima koji su putem Caritasove mreže donirali za tu svrhu.

Donaciju je moguće učiniti na slijedeće načine:

  • uplatom na račun: IBAN: HR5623400091511298894
    svrha uplate: Poplave BiH
    za uplate iz inozemstva: BIC/SWIFT: PBZGHR2X
  • skeniranjem koda bankovnom aplikacijom

 

 

 

 

 

  • pozivom na humanitarni broj: 060/9010 (0,83 €/poziv, PDV uključen)

Također je najavljeno kako će u svim župama i crkvama u Hrvatskoj u nedjelju, 13. listopada biti organizirano prikupljanje kolekte za pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u Bosni i Hercegovini, o čemu će uskoro biti više riječi, izvijestio je Hrvatski Caritas.