Istina je prava novost.

Papa Franjo primio ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Papa Franjo primio je u petak, 11. listopada, u vatikanskoj Apostolskoj palači u audijenciju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izvijestio je Vatican News.

Nakon susreta, uslijedili su razgovori u Državnom tajništvu o humanitarnom stanju, putovima za pravedan i stabilan mir te pitanjima vezanima uz vjerski život u Ukrajini

Tijekom audijencije govorilo se o pokolju izvršenom prije dvije godine nad više od 630 civila u Buči, gradu nekoliko kilometara sjeverno od Kijeva, za koji su ukrajinske vlasti zatražile od Međunarodnoga kaznenog suda temeljitu istragu. Osim toga, razgovaralo se i o zatočeništvu brojnih Ukrajinaca, a posebno novinara u Rusiji. Predsjednik Zelenskij zamolio je Papu da olakša povratak u domovinu svih zatvorenih novinara, istaknuvši nedavnu smrt u još nerazjašnjenim okolnostima 27-godišnje freelancerice Viktorije Roščine u jednom ruskom zatvoru.

Molba za pomoć ukrajinskim zarobljenicima

Tijekom 35-minutnog privatnog razgovora s Papom u biblioteci Apostolske palače razgovarali su i o pitanju povratka kući ukrajinskih zatvorenika. „Za sve nas u Ukrajini, sve što se tiče zarobljenih i deportiranih ljudi iznimno je bolno“, napisao je Zelenski na Telegramu, a potom i na platformi X.

„Riječ je o odraslima, od kojih su mnogi civili te o djeci, koji su trenutno u zatvorima i logorima u Rusiji“, napisao je predsjednik Zelenskij dodajući „računamo na pomoć Svete Stolice što se tiče povratka kući Ukrajinaca zarobljenih od strane Rusije.“

Razgovori u Državnom tajništvu

Ukrajinski je predsjednik želio ponovno skrenuti pozornost svijeta na zločine počinjene nad njegovim narodom darovavši Papi uljanu sliku na kojoj je prikazana  djevojčica Marička, koja svojim ugašenim očima, šalom i smeđim kaputom predstavlja sve stanovnike Buče, svjedoke otmica, mučenja, pljački, silovanja, čak i maloljetnika. Brošura darovana uz sliku detaljno rekonstruira činjenice.

Sliku je predsjednik Zelenski predstavio Svetom Ocu na kraju susreta, nakon kojega su uslijedili razgovori u Državnom tajništvu s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama mons. Paulom Richardom Gallagherom. „Ti su razgovori bili posvećeni ratnom stanju i humanitarnoj situaciji u Ukrajini, kao i načinima na koje bi se to stanje moglo zaustaviti, dovodeći do pravednoga i stabilnoga mira u Ukrajini. Osim toga, razmotrena su i neka pitanja koja se odnose na vjerski život u zemlji, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Darovi

U trenutku tradicionalne razmjene darova, papa Franjo je predsjedniku Zelenskom dao brončanu skulpturu s natpisom „Mir je krhki cvijet“, zajedno s porukom za Svjetski dan mira 2024., posvećenom umjetnoj inteligenciji koja bi, kako je upozorio Papa, mogla još zaoštriti „ludilo rata“. Osim toga, Sveti je Otac darovao određene papinske dokumente, knjigu o Statio Orbis od 27. ožujka 2020., koju je uredila Vatikanska nakladnička knjižara (LEV) te knjigu, koju je također objavila LEV, „Progonjeni zbog istine, ukrajinski grkokatolici iza željezne zavjese“. Knjiga je fotoalbum u boji, a rezultat je istraživačkoga projekta Instituta za crkvenu povijest Ukrajinskoga katoličkog sveučilišta o tajnom životu Grkokatoličke crkve u Ukrajini koja dokumentira ostavštinu mučenika i ispovjednika vjere, uključujući one slavne, manje poznate i bezimene.