Istina je prava novost.

Paderborn: Proslavljene obljetnice osnutka Socijalnog instituta „Kommende“ i „socioMovensa“

Dva jubileja, 75. obljetnica osnutka inicijative „Socijalni institut ‚Kommende‘“ te 10. obljetnica osnutka pokreta i udruge „socioMovens“, obilježeni su dvama susretima, od 3. do 5. listopada 2024. u nadbiskupiji Paderborn u Njemačkoj.

Obljetnica osnutka Socijalnog instituta „Kommende“ proslavljena je misom koju je predslavio kardinal Marx i svečane akademije. Na akademiji je prikazana bogata i učinkovita prošlost te socijalne institucije njemačke Crkve, ali su predstavljena i pitanja kako u današnjem vremenu i njemačkim društveno-gospodarskim prilikama iznova aktualizirati socijalnu poruku Katoličke Crkve preko socijalnog nauka Crkve.

Kardinal Reinhard Marx je izrazio uvjerenje da njemački katolici nadahnuti socijalnim naukom Crkve mogu i danas pridonijeti ublažavanju sve većih razlika i razdvajanja u njemačkom društvu.

Obljetnica pokreta i udruge „socioMovens“ okupila je 40-ak sudionika iz zemalja u kojima je „socioMovens“ aktivan. Na proslavi je očitovano da je i danas socijalna poruka Katoličke Crkve zanimljiva mladim ljudima u zemljama srednje i istočne Europe. Rečeno je da je mladež voljna angažirati se na različitim socijalnim projektima. Ostaje pitanje kako joj još više približiti socijalno učenje Crkve. To će biti veliki izazov za sve koji će u budućnosti usmjeravati djelovanje međunarodne udruge „socioMovens“.

Iz Hrvatske su na proslavi oba jubileja sudjelovale tri predstavnice iz Varaždinske biskupije, aktivne u socijalno-etičkim projektnim tjednima „socioMovensa“. To su Anika Sačić koja je od početka aktivna u udruzi a odsad je i članica Upravnog vijeća, te djevojke Helena Lorela Bunić i Lorena Panić. Uz njih, sudjelovao je pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije mons. Stjepan Baloban, koji je 2014. godine u Zakopanama u Poljskoj sudjelovao u osnivanju  „socioMovensa“ i od tada je u Upravnom vijeću te međunarodne udruge.

Socijalni institut „Kommende“ djeluje neprekidno od 1949. godine. Djelovanje temelji na katoličkom socijalnom nauku. Posljednjih desetljeća vodili su ga njemački teolozi, socijalni etičari: sadašnji münchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx (12 godina), prof. Petar Schalenberg (kraće vrijeme) i Petar Klasvogt (više od dva desetljeća). Taj, i za njemačke prilike, jedinstveni socijalni institut danas je aktivan više u odnosu na određene aktivnosti u inozemstvu negoli u Njemačkoj.

Zahvaljujući sadašnjem direktoru prelatu Petru Klasvogtu, 2004. godine je pokrenuto ljetno okupljanje bogoslova iz nekoliko zemalja srednje i istočne Europe pod imenom „Socijalna akademija“. Svećenički kandidati, bogoslovi, bi na poziv Socijalnog instituta „Kommende“ boravili 3-4 tjedna u Njemačkoj na svojevrsnom tečaju upoznavanja i, osobito, prakticiranja socijalnog učenja Katoličke Crkve.

Do danas je kroz te „Socijalne akademije“ prošlo oko 300 mladih ljudi. Većina ih je zaređena za svećenike. Nekoliko polaznika Socijalne akademije bilo je i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Iz te inicijative je Petar Klasvogt inicirao 2014. godine osnivanje međunarodnog pokreta, a kasnije i udruge „socioMovens“. Cilj mu je različitim konkretnim akcijama u pojedinim zemljama prakticirati socijalnu poruku Katoličke Crkve za ovo vrijeme u kojem živimo. Konkretno to znači organizirati socijalno-etičke projektne tjedne, primjerice u jednoj ili više škola na koje se odazovu učenici koji žele više doznati o problemima i poteškoćama određene skupine ljudi u njihovoj sredini.

Dosad je u zemljama poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i Hrvatske organizirano 60 takvih projektnih tjedana s oko tisuću polaznika. U Hrvatskoj je održano nekoliko takvih tjedana, a posljednjih godina se održavaju u Varaždinskoj biskupiji.