Istina je prava novost.

Održana svećenička skupština Zadarske nadbiskupije

Pedeset i druga svećenička skupština Zadarske nadbiskupije održana je u srijedu 9. listopada 2024. u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru.

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić zahvalio je svećenicima za djelovanje u protekloj godini i ohrabrio ih za sudjelovanje u inicijativama u novoj pastoralnoj godini. Potaknuo je da se osobita pažnja posveti događajima u sklopu proslave Godine jubileja 2025., sa smjernicama pristiglima od Svete Stolice, da se dublje i praktično realiziraju upute Opće Crkve na partikularnoj razini.

Predstojnici povjerenstava Zadarske nadbiskupije iznijeli su osvrt na njihov rad u protekloj godini. „U Crkvi su pastoralna povjerenstva prepoznata kao biskupijska tijela koja nose dinamičan život biskupije, povezuju dekanatsku i župnu razinu te predstavljaju suradnju pastoralnih subjekata. U toj nakani smo 2023. osnovali i proširili pastoralna povjerenstva Zadarske nadbiskupije. Njihov rad duhovno je obogatio život Zadarske nadbiskupije“, podsjetio je mons. Zgrablić.

Zahvalio je prezbiterima na doprinosu u organizaciji događaja na nadbiskupijskoj razini. Poželio im je da u suradnji s vjernicima laicima „na krilima Božjeg Duha, u zajedništvu, usklade župne i dekanatske obveze s planom Nadbiskupije, da nastave molitvom i radom ostvarivati pastoralne planove na nadbiskupijskoj razini“. Poručio je da je svećeničko djelovanje „ispunjenje duhovnih ciljeva i potreba vjernika u mjesnoj Crkvi“.

Predstavnici institucija i tijela Nadbiskupije ukratko su predstavili najvažnije programe realizirane prošle godine. To su Ekonomat, Nadbiskupska ustanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, Caritas, Crkveni sud, Katolička osnovna škola „Ivo Mašina“, Klasična Gimnazija Ivana Pavla II., Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Svećenički dom i Stalna izložba crkvene umjetnosti.

Na skupštini su najavljeni veći događaji koji će biti održani 2025., a predstavljena je i knjižica u izdanju Zadarske nadbiskupije u kojoj je po mjesecima za 2024./2025. objavljen kalendar događaja koji će biti održani u organizacijskoj nadležnosti pojedinih povjerenstava.

U duhovnom dijelu susreta, molitvu krunice u kapeli sjemeništa prevodio je župnik Župe sv. Mihovila u Vrsima don Ivica Bašić.