Istina je prava novost.

Papa: Rat je iluzija

Rat je iluzija, to je poraz, nikada neće donijeti mir, nikada neće donijeti sigurnost, rat je poraz za sve, a posebno za one koji vjeruju da su nepobjedivi. Zaustavite se, molim vas!, pozvao je papa Franjo u nedjelju 13. listopada u svom obraćanju vjernicima nakon molitve Angelusa.

Nastavljam sa zabrinutošću pratiti zbivanja na Bliskom istoku i još jednom pozivam na trenutni prekid vatre na svim bojištima. Neka se slijedi puteve diplomacije i dijaloga za postizanje mira.

Izražavam blizinu ratom pogođenom stanovništvu u Palestini, Izraelu i Libanonu, gdje tražim da se poštuju mirovne snage Ujedinjenih naroda. Molim za sve žrtve, za raseljene, za taoce za koje se nadam da će biti odmah pušteni na slobodu. Nadam se isto tako da će ta velika uzaludna patnja, izazvana mržnjom i osvetom, uskoro prestati.

Braćo i sestre, rat je iluzija, to je poraz, nikada neće donijeti mir, nikada neće donijeti sigurnost, rat je poraz za sve, a posebno za one koji vjeruju da su nepobjedivi. Zaustavite se, molim vas!, rekao je Papa.

U svom obraćanju vjernicima Papa se spomenuo i napaćene Ukrajine te uputio “apel da se Ukrajince ne pusti da umru od hladnoće, da prestanu zračni napadi na civilno stanovništvo koje je uvijek najviše pogođeno”. “Dosta je bilo ubijanja nevinih!”, rekao je Papa u svom apelu.