Istina je prava novost.

Nova Kana: Sinoda – put traženja oproštenja

Iz tiska je izišla Kršćanska obiteljska revija „Kana“ za listopad 2024.

U listopadskom broju Kršćanske obiteljske revije „Kana“ autori promišljaju o crkvenoj i društvenoj stvarnosti današnjice, ali i s pogledom u prošlost, na zanimljive povijesne teme.

Josip Grbac u Pitanju sadašnjega trenutka piše o nasilju pod naslovom „Exempla trahunt (Primjeri privlače)“, osvrćući se, među ostalim, na nasilje i dostojanstvo žene, maloljetničko nasilje, problem autoriteta. Kolumna Stjepana Balobana ovoga se puta dotiče socijalnoga nauka Crkve na Vjeronaučnoj olimpijadi. Tema je proširena na socijalni nauk Crkve u školi i u župi, kao i na pitanje evangelizacije u vremenu velikih izazova u vjerskom životu, osobito mladih ljudi i djece.

Zanimljivu temu u listopadskom broju Kane donosi Đurica Pardon pod naslovom „Svoj kruh u svoje ruke! Zaborav se skupo plaća!“ Uvriježeni je običaj, ističe autor, da sredinom listopada izrazimo i zahvalnost Bogu za kruh i sve plodove zemlje. Kupujući kruh, valja promisliti i što kupnjom kruha dobivamo, a što gubimo. U Hrvatskoj se, naime, prema službenim podatcima 2023. uvezlo kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda u vrijednosti od 308,3 milijuna eura, dvostruko više nego što izvozimo. Kako smo izgubili povezanost između vlastitih ruku i svojega kruha doznaje se u ovom zanimljivom tekstu.

Aktualnom temom Sinode bavila se ovoga puta Anđela Jeličić-Krajcar u članku „Sinoda – put traženja oproštenja“. „Smisao sinodalnog hoda je u novom otvaranju Duhu Svetom, konkretno u nadvladavanju mentaliteta podjela – kako bi doista postala mjesto otvoreno za sve ljude – jer samo ako je otvorena, Crkva će moći navijestiti evanđelje svakom čovjeku“, piše autorica.

U novom broju Kane može se pročitati i razgovor koji je Trpimir Alajbeg vodio s biskupom Philippeom Jourdanom iz Estonije. U Estoniji je katolika samo 0,7 posto, a što znači biti biskupom u Estoniji, koji je smjer djelovanja Katoličke Crkve ondje s obzirom na vrlo malenu manjinsku zajednicu, kakva je opća vjerska slika Estonije otkriva biskup Jourdan u ovom zanimljivom razgovoru, pozivajući mlade na skorašnji Taize susret mladih u estonskom Tallinu.

Drugi razgovor za listopadsku Kanu vodila je Iva Knežević sa sestrom Finkom Tomas (Milosrdne sestre Svetog Križa, Vrhovec). Osim o službi sestara sa zagrebačkog Vrhovca, razgovarale su o vrijednom projektu koji su sestre pokrenule, a to je izgradnja prihvatilišta za bolesnike „Križ“ na Vrhovcu. S pouzdanjem u Božju providnost, sestra Finka otkriva s kakvim se izazovima susreću i koliki je još put pred njima u ovoj plemenitoj namjeri. Pravi posao uskoro počinje, a dobro je došla i pomoć svakoga tko je u prilici.

U novom broju Kane čitatelja očekuju još brojne druge teme.