Istina je prava novost.

U Vrpolju održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 16. listopada u prostorijama Svetišta Gospe od Vrpolja u Vrpolju, izvijestila je Šibenska biskupija.

Središnji dio susreta bilo je izlaganje „Miserere“ prof. dr.sc. fra Ante Vučkovića. U izlaganju je govorio o tekstu iz Evanđelja po Ivanu u kojem se govori o preljubnici (lv 7, 53 – 8, 11). „Ako bismo iz ovog teksta htjeli očitati ulogu crkve i vjere, onda smo gotovo prisiljeni reći da milost i razumijevanje prethode zakonu. Uloga vjere nije u prozivanju grešnika, nego najprije trud da razumije onoga tko griješi“, poručio je, među ostalim, fra Ante.

„Vjera je uvijek u opasnosti da se iz izvorne vjere povjerenja u Boga kao dobrog Oca pretvori u vjeru koja prihvaća za istinu određene rečenice, zakone ili dogmatske formule. Zadatak je vjere da Pismo koje drži objavljenim uvijek iznova ispisuje i promišlja, u novim situacijama pred novim licima, onako kako je to radio Isus: ne držeći se slijepo predaje, nego ispisujući iznova ono u što vjerujemo i vjerujući nadasve da je čovjek u svojoj ranjivosti i krhkosti daleko važniji od bilo kakva pisma“, istaknuto je u izlaganju.

U drugom dijelu rekolekcije svećenici su upoznati s predstojećim pastoralnim programima u Šibenskoj biskupiji. Biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić govorio je o događanjima vezanim za mlade u narednom razdoblju. Povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Željko Klarić najavio je prvu sjednicu novoosnovanog Vijeća za obitelj Šibenske biskupije. Rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Josip Ivanović najavio je ovogodišnju proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića.

Biskup Tomislav Rogić osvrnuo se na nedavno biskupijsko hodočašće u Sisak, Varaždin i Ludbreg koje je, kako je rekao biskup, hodočasnicima bilo poticajno i duhovno korisno, izvijestila je Šibenska biskupija.