Istina je prava novost.

Varaždin: Obilježena 10. obljetnica osnutka Katoličke osnovne škole Svete Uršule

Svečanost proslave 10 godina Katoličke osnovne škole Svete Uršule održana je u subotu 19. listopada u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na svečanosti su, uz roditelje, djelatnike i učenike škole nazočili i umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, prva ravnateljica škole s. Mihaela Ankica Dumbović, provincijalna glavarica sestara Uršulinki, potom glavarica uršulinskog samostana u Varaždinu s. Jasna Lucić, duhovnik škole preč. Franjo Biškup, predstojnik Ureda za katoličke škole vlč. Mišel Kovačević te vlč. Ivica Cujzek. Također, prisutni su bili i predstavnici Varaždinske županije te ravnatelji varaždinskih županijskih i gradskih škola.

„Ova škola je škola s kojom sam ja osobno bila od početka. Od 2014. zajedno smo kročili onim prvim koracima, našim prvim problemima, međutim to je bila škola koja je jako brzo stasala u školu koja se mogla nositi s izazovima. Da je tome tako govori u prilog i činjenica da katolička osnovna škola sv. Uršule je škola koja je u svim gradskim projektima, surađuje sa svih 7 osnovnih škola i Centrom “Tomislav Špoljar” i nikad nismo radili razliku između njih”, istaknula je u obraćanju pročelnica Vusić zahvaljujući svim djelatnicima kako nastavnicima tako i onima u tehničkim službama, sadašnjoj i bivšoj ravnateljici, roditeljima bez kojih, kako je rekla, „ako nemaju suradnju sa školom, škola jednostavno ne bi napredovala, što ovdje nije slučaj“ te samim učenicima.

Mons. Mrzljak u govoru se prisjetio početaka osnivanja škole, podsjetio je zašto je važno slaviti jubileje te Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule uputio čestitku povodom te obljetnice u osobno ime, kao i uime varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

„Želimo ne znam koliko puta deset da ova škola napreduje i da neprestano prepoznaje Božju dobrotu u toj školi koja nas sigurno uči svemu onome o čemu nas uči naš učitelj Isus Krist. To je najvažnija škola u životu, a sigurno da ova škola uči mlade upravo tome kako će i dalje kada završe ovu školu ići tim putem koji se zove Isusova škola. Zato želim da napreduje i dalje i na sve zaista zazivam Božji blagoslov“, poručio je biskup Mrzljak.

Kad je prije 10 godina došla u Varaždin na upis djece u prvi razred nije mogla ni zamisliti današnji dan, posvjedočila je prva ravnateljica škole s. Mihaela te dodala kako se doista ispunjava tekst psalmiste koji govori da oni koji siju u suzama žanju u pjesmi. Zahvalila je stoga uime Hrvatske provincije sestara Uršulinki, Osnivača škole, roditeljima, učiteljima, svim djelatnicima, biskupu Mrzljaku, Gradu i Županiji kao i ravnateljima svih ostalih gradskih osnovnih škola „bez čije suradnje ne bismo mogle niti započeti. Neka Gospodin i sv. Uršula, zaštitnica naše škole, vodi i dalje ovo djelo na radost, pomoć i izgradnju dobrih katoličkih obitelji našega grada i našega naroda”, poručila je s. Mihaela.

Na početku svečanosti ravnateljica škole s. Damjana Mihaela Barbarić pridružila se svim pozdravima, kako je rekla „srcem punim zahvalnosti. Radujem se što nas je danas okupila lijepa obljetnica: deset godina otkako je ponovno zaživjela škola među stoljetnim zidinama uršulinske povijesti.“

Uslijedio je program kojeg su pripremili djelatnici i učenici škole: glumci, recitatori, tamburaši i zboraši i prikazali komadić svakodnevnice koji ova škola živi.

Na kraju programa još se jednom svima obratila s. Damjana podsjetivši na povijest postojanja škole u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu, prekida s radom te ponovnog otvaranja škole zahvaljujući tadašnjoj provincijalnoj glavarici s. Jasni Lučić, prvoj ravnateljici s. Mihaeli i neizostavnim roditeljima koji su, prema riječima s. Damjane, imali povjerenja i dovoljno vjere da upišu djecu u tu školu.

„Vjerujem da danas s ponosom gledamo na ovih deset godina, deset vagona naših učenika, od prvih 13 do danas 236. Tri su generacije zakoračile u srednju školu, a novi se učenici neprestano javljaju i žele upis. Hvala vam od srca“, rekla je s. Damjana te zahvalu uputila i s. Jasni, biskupima Mrzljaku i Radošu svim sestrama uršulinkama na neprestanoj molitvenoj podršci i razumijevanju. Potom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti pri Gradu Varaždinu, svim kolegama i kolegicama ravnateljima. Napose je zahvalila svim djelatnicima, učiteljima i učiteljicama „koji se svakodnevno ugrađujete u živote naših učenika, velikodušno darujete svoje vrijeme i talente u odgoj i obrazovanje naše djece. Oni su naša budućnost i premda ne znamo što nam ona donosi, ne želimo gubiti nadu“, rekla je, između ostalog u završnom govoru s. Damjana Mihaela Barbarić.

Na pozornicu su se potom pridružili svi djelatnici i učenici škole te zajedno otpjevali pjesmu To je tvoja zemlja.

Deseta obljetnica Katoličke osnovne škole Svete Uršule bit će proslavljena i euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali na blagdan sv. Uršule, u ponedjeljak, 21. listopada. Misu će, s početkom u 16:30 predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš.