Istina je prava novost.

Biskup Glasnović slavio misu na završetku volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“

Dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je u nedjelju 20. listopada u crkvi sv. Mihajla u dubrovačkom Lapadu misu zahvalnicu na završetku volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ na području Dubrovačke biskupije, izvijestio je Studentski katolički centar Dubrovnik.

U propovijedi je biskup potaknuo mlade na promišljanje je li kompromis dobra ili loša stvar te dao primjere kako se u nekim zemljama shvaća na jedan ili drugi način. Činiti kompromis znači napraviti  nagodbu u kojoj neće do kraja biti onako kako zainteresirane strane žele, rekao je. 

Biskup je također istaknuo kako „s grijehom nema kompromisa“.  Dodao je i kako nema kompromisa oko pomaganja drugima, onima u potrebi jer je „sve drugo promašaj, ne ostvarujemo se, nismo svjedoci, ne slijedimo evanđelje“. Poručio je mladima da postoje stvarnosti s kojima nije dobro činiti kompromise, ali će se u životu pojaviti i neke druge situacije u kojima je potrebno činiti kompromis. 

Tumačeći evanđeoski ulomak, koji je govorio o tome kako dvojica od dvanaestorice učenika traže od Isusa da sjednu njemu s desne odnosno s lijeve strane u njegovoj slavi, biskup je skrenuo pozornost na Isusovu katehezu o moći i služenju kojom je On na tu njihovu molbu odgovorio. Također je rekao da su sveci, koji su u Isusu prepoznali Božje lice, željeli služiti mu bez kompromisa, rekao je biskup te nastavio govoriti o Svjetskom danu misija. 

Nakon mise tradicionalno je uslijedio roštilj i dodjela zahvalnica svim volonterima. Inače, ovo je deseti put da je projekt održan u Dubrovniku. Ove je godine trajao od 17. do 20. listopada te je okupio 318 mladih volontera raspoređenih na 25 volonterskih akcija.

Projekt je započeo u četvrtak 17. listopada molitvenim bdjenjem u samostanu Službenica Milosrđa na Pilama, a volonterske akcije počele su u petak 18. listopada. Akcije su se održavale u petak 18. listopada i subotu 19. listopada. Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Caritasa Dubrovačke biskupije i Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, izvijestio je Studentski katolički centar Dubrovnik.