Istina je prava novost.

Biskup Martinović sudjelovao na proslavi Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u katoličkim školama u Požegi

Prigodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, koji se već tradicionalno obilježava u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi u drugoj polovici listopada, u srijedu 23. listopada 2024. održana je priredba i blagoslov kruha u istoj školi.

Na programu je, uz učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije te djecu iz katoličkog Dječjeg vrtića sv. Leopolda Mandića predvođene ravnateljicom Darijom Poleti, sudjelovao požeški biskup Ivo Martinović i predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević.

Program proslave održan je u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije gdje su učenici Katoličke osnovne škole priredili kratki prigodni program. Najprije je školski zbor, pod ravnanjem profesorice Dore Knežević, izveo pjesmu „Kruh naš“, a zatim su učenici 1.b razreda izveli dva igrokaza „Od zemlje do kruha“ i „Jesen u voćnjaku“. Nakon njih nastupili su učenici 1.a razreda izvevši igrokaz „Kruh s neba“ koji je završio prigodnom pjesmom „Kruše života“. Učenike su za program uvježbale njihove učiteljice Barbara Drežnjak i Ivana Mršić, a dvoranu su za priredbu uredili učitelji produženog boravka Marina Dimovski, Monika Zaočević, Iva Kovačević i Željko Čolić te vjeroučiteljica Ivana Čurčić.

Po završetku glazbeno-scenskog dijela programa učenici i djelatnici molitvom i blagoslovom, kojeg je predvodio biskup Martinović, zahvalili su Bogu na uspjesima, plodovima i darovima kojima nas On neprestano dariva. U prigodnoj homiliji biskup se osvrnuo na naviješteni evanđeoski ulomak o umnažanju pet kruhova i dvije ribe te istaknuo kako je na Dan blagoslova kruha, hrane i zahvalnosti za plodove zemlje, u naviještenoj riječi Božjoj Isus s dvije ribe i pet kruhova nahranio pet tisuća muškaraca i kako je ostalo još dvanaest punih košara ulomaka. Biskup je zatim upitao brojnu djecu bi li on mogao nahraniti sve njih s pet kruhova. Složivši se s odgovorom djece da ne bi mogao, biskup je pojasnio kako je Isus to mogao učiniti jer je svemoguć, jer Bog čini ono sto je ljudima neshvatljivo i nemoguće.

Pojasnivši kako je Bog svemoguć, biskup Martinović je podsjetio da je On stvorio sve ljude, kao i sve ono što ih okružuje: nebo, zemlju, sunce i zvijezde. Istaknuo je da Bog sve stvara te „u toj ljepoti stvaranja mi otkrivamo kako je On onaj koji se brine za nas“. Potom je kazao da je Isus rekao za sebe da je kruh živi koji je s neba sišao i tko bude jeo od Njega živjet će uvijeke. „Isus je umnožio kruhove i nahranio ljude, žene i djecu, ali i u svakoj misi to čini, hrani nas i krijepi“, rekao je te dodao da žele zahvaliti Bogu za darove zemlje, dar života, sunca i prirode, dar kruha i drugo. Pozvao je okupljene učenike, profesore i roditelje, da budu svjesni da u svijetu postoje i oni koji nemaju kruha dodavši da ih Dani kruha žele potaknuti na blizinu prema svima koji umiru od gladi ili nemaju dovoljno kruha, kao i na zahvalnost Bogu na svemu onome čime ih obdaruje.

Pri kraju homilije biskup je, upitavši učenike koji kruh peku njihove majke i bake, istaknuo kako im je taj kruh sigurno najslađi jer je rađen s ljubavlju. Naglasio je da su mamin, tatin i bakin kruh njihova ljubav s kojom ih ljube i odgajaju. „A i Isus nas poziva da ga slijedimo u ljubavi jer on je kruh Božje ljubavi koji je s neba sišao“, dodao je te pojasnio da „u molitvi Očenaša molimo za kruh svagdašnji, za Isusov kruh ljubavi koji nam se svakodnevno daje“. Potom je pozvao okupljene da zajednički izmole spomenutu molitvu.

Na koncu je biskup Martinović zazvao Božji blagoslov na okupljene učenike i djelatnike škola te na kruh i druge pripremljene plodove. Program je završio pjesmom školskog zbora „Ovo je dan“.