Istina je prava novost.

Biskup Palić se tijekom zasjedanja Sinode susreo s papom Franjom

Predstavnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na XVI. redovitoj općoj skupštini Sinode mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić susreo se tijekom zasjedanja Sinode s papom Franjom u Vatikanu, izvijestila je u četvrtak, 24. listopada KTA.

U kratkom susretu biskup Palić je Svetom Ocu prenio molitvenu blizinu i duhovnu povezanost svećenika i vjernika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i svih katolika u BiH, s Petrovim nasljednikom.

Biskup Palić sudjeluje na XVI. redovitoj općoj skupštini Sinode biskupa, koja se od 2. do 27. listopada 2024. održava u Vatikanu.

Sudionici Sinode će nakon rasprava na generalnim skupštinama i radnim skupinama o radnom materijalu (Instrumentum laboris) koji nosi naziv: „Kako biti sinodalna Crkva u poslanju“, u subotu, 26. listopada 2024., glasovati o Završnom dokumentu Sinode o sinodalnosti, koja traje od 2021. godine.

Prije glasovanja o Završnom dokumentu, sudionici Sinode su u srijedu, 23. listopada 2024., izabrali novo redovito Vijeće Generalnog tajništva Sinode.

Broj članova toga tijela odgovornog za pripremu i provedbu općih skupština Svjetske biskupske sinode odlukom pape Franje povećan je s 13 na 17.

U poslijepodnevnim satima sudionici Sinode birali su po jednog biskupa iz istočnih katoličkih Crkava i jednog iz Oceanije te po dva biskupa iz Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Europe, Afrike i Azije. Tu su i četiri člana koje je imenovao Papa, a on će, također, „u dogledno vrijeme“ imenovati osobu, koja će biti odgovorna za temu sljedeće sinode. Novo Vijeće također je odgovorno za provedbu novih odluka za više sinodalnosti u Crkvi.

Za Istočne Crkve izabran je poglavar Grčke melkitske Crkve, antiohijski patrijarh Youssef Absi. Oceaniju predstavlja nadbiskup Pertha (Australija) Timothy John Costelloe. Za Sjevernu Ameriku izabran je biskup Brownsvillea (SAD), Daniel Ernest Flores i biskup Alain Faubert iz Valleyfield (Kanada). Latinsku Ameriku predstavljaju kardinal Luis Jose Rueda Aparicio iz Bogote (Kolumbija) i nadbiskup Maracaiba (Venezuela) Jose Luis Azuaje Ayala.

Europu u Vijeću Sinode predstavljaju kardinal Jean-Marc Aveline iz Marseillea (Francuska) i nadbiskup Gintaras Grušas iz Vilniusa (Litva), koji je i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Za Afriku su izabrani kardinal Dieudonne Nzapalainga iz Banguija (Srednjoafrička Republika) i nadbiskup Andrew Fuanya Nkea iz Bamende (Kamerun). Aziju predstavljaju kardinal Filipe Neri Antonio Sebastiao do Rosario Ferrao iz Goe i Damaa (Indija) i biskup Pablo Virgilio S. David iz Kalookana (Filipini).