Istina je prava novost.

Hodočašće sisačke Župe sv. Kvirina u Poljsku

Župa sv. Kvirina u Sisku hodočastila je od nedjelje, 20. listopada do četvrtka, 24. listopada u Poljsku, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

U hodočašću pod nazivom „Putevima sv. Ivana Pavla II.“ sudjelovalo je 50 vjernika od kojih su četvorica svećenika – vlč. Robert Jakica, vlč. Ivan Faletar, vlč. Janko Lulić te vlč. Hrvoje Zovko. Sve se odvijalo pod vodstvom urednika i voditelja Hrvatskog katoličkog radija Domagoja Pejića.

Hodočasnici su obišli gradove i mjesta koji su važni za život i papinsku službu sv. Ivana Pavla II.

Prvog dana hodočašća hodočasnici su posjetili grad Wadowice, rodno mjesto Karola Woytile gdje su se upoznali s njegovim životom i djetinjstvom. Posjetili su njegovu rodnu kuću koja je danas Muzej sv. Ivana Pavla II., zatim osnovnu i srednju školu koje je pohađao te karmelski Samostan sv. Josipa gdje je primio svoj prvi karmelski škapular. Misu je istoga dana u bazilici Pohoda Blažene Djevice Marije predvodio vlč. Robert Jakica, a propovijedao vlč. Hrvoje Zovko. Nakon mise hodočasnici su posjetili marijansko svetište Krakowske nadbiskupije „Kalwaria Zebrzydowska“ gdje je sveti papa slavio misu tijekom 9. i posljednjeg apostolskog pohoda svojoj domovini 2002. godine., a upravo u tom Svetištu izrekao je riječi: „Molite za mene sada i poslije moje smrti.“ Nakon posjete marijanskom svetištu, hodočasnici su nastavili put prema Krakowu.

Drugoga dana hodočašća slavio se blagdan sv. Ivana Pavla II. Hodočasnici su tijekom dana upoznavali kulturne i vjerske znamenitosti Krakowa kojega je sveti papa nazivao „gradom svog života“. Pod vodstvom Katarzyne Mikolayczykove, hodočasnici su obišli i upoznali najvažnija mjesta grada kao što su krakowska katedrala i grobnice poljskih kraljeva, kapelu sv. Leonarda gdje je sveti papa slavio svoju prvu mladu misu kao novozaređeni svećenik, dvorac Wawel, nadbiskupski dvor, Muzej kardinala Karola Woytile te glavni krakowski trg. Zatim su hodočasnici posjetili Svetište Božjeg milosrđa gdje se nalazi grob sv. Faustine Kowalske, a nakon toga uputili su se prema svetištu sv. Ivana Pavla II. koje se zove „Ne bojte se“, a sam naziv Svetišta potječe s početka njegova pontifikata kada je Woytila izabran za papu i izrekao riječi s balkona bazilike sv. Petra „Ne bojte se, otvorite vrata Kristu“. Svečanu pontifikalnu misu, drugoga je dana hodočašća u Svetištu predvodio dugogodišnji tajnik svetog pape kardinal Stanislaw Dziwisz, koji je ugledavši hrvatske svećenike i hodočasnike, poželio im dobrodošlicu u Krakow.

Poznato je koliko je sveti papa poštovao i volio hrvatski narod. „Možemo reći da je 20 godina, koliko je prošlo od smrti sv. Ivana Pavla II. obilježeno sve većom sviješću i uvjerenjem naroda Božjega o svetosti ovoga pastira. Njegova je svetost dragocjen i trajan dar koji nam je ostavio, a ujedno i zadaća za sve nas. Prije 20 godina, Ivan Pavao II. ostavio nam je svoje veliko naslijeđe. Njegove enciklike, govori, djela i, iznad svega, njegovo osobno svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi. Danas, 20 godina kasnije, svijet se suočava s novim izazovima, ali poziv na svetost, koji nam je on ostavio ostaje isti: svetost nije rezervirana samo za izabrane, nego je poziv za sve nas. Ne smijemo se zadovoljiti prosječnošću. Svetost je naš poziv, naš cilj i zadaća. A Ivan Pavao II. pokazao nam je kako“, rekao je kardinal u propovijedi.

Trećeg dana hodočašća hodočasnici su se uputili prema krakowskom groblju „Rakowicki“ gdje se nalazi grobnica obitelji Woytila, papinih roditelja – za koje je pokrenut proces za beatifikaciju – i njegova brata. Hodočasnici su na grob donijeli cvijeće i zapalili svijeće te se zajednički pomolili. Nakon toga posjetili su kuću u kojoj je Karol živio s ocem. Potom su se uputili prema najvećem poljskom marijanskom svetištu „Jasna Gora“ ili „Czestohowa“. Nakon obilaska Svetišta uslijedila je misa koju je predvodio vlč. Ivan Faletar, a propovijedao je vlč. Janko Lulić. Nakon mise, okupljeni su se vratili u Krakow.

Četvrtog dana hodočašća hodočasnici su ponovno posjetili Svetište Božjeg milosrđa gdje su slavili misu zahvalnicu za sve primljeno tijekom hodočašća. Zahvalno misno slavlje predvodio je vlč. Janko Lulić, a propovijedao je vlč. Robert Jakica. Nakon mise hodočasnici su krenuli put svoje domovine, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.