Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij u BiH mons. Pezzuto: Bog se raduje i veseli kada svojim milosrđem može spasiti onoga koji se izgubio

Sarajevo (IKA)

U sarajevskoj katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova na Bijelu nedjelju, 28. travnja 2019. svečano je proslavljena svetkovina Božanskog milosrđa. Ovu svetkovinu ustanovio je Ivan Pavao II. i odredio je za prvu nedjelju poslije Uskrsa – prema želji koju je Gospodin obznanio sv. Faustini Kowalskoj (1905.-1938.), proročici Božanskog milosrđa – kao blagdan za cijelu Crkvu.

Euharistijsko slavlje na dan svetkovine predslavio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto u koncelebraciji savjetnika apostolske nuncijature mons. Henryka Jagodzinski te župnika i sarajevskog dekana preč. Mate Majića. U asistenciji su bili đakon Vrhbosanske nadbiskupije Petar (Mihael) Adnan Jašarević i ministranti župe.

Homilija nadbiskupa Pezzuta bila je, možemo slobodno reći, nastavak misli izrečenih u homilijama tijekom Tjedna milosrđa.

“Koliko li milosrđa, velikodušnosti, otvorenosti i suosjećanja otkrivamo u Isusu uskrslom, koji ide u susret i prilagođava se zatvorenostima i strahovima učenika! Strah i zatvorenost uma i srca paraliza i čini nesposobnima za akciju. Bila bi to vjerna slika ljudskog bića i čitavog čovječanstva, kada Bog u svojoj biti, u samom sebi ne bi bio milosrđe i ako Bog svoje milosrđe ne bi očitovao i konkretno primijenio u i kroz svoga Sina Jedinorođenca, Isusa”, kazao je mons. Pezzuto.

“Također, Bog se raduje i veseli kada svojim milosrđem može spasiti, ponovno naći onoga koji se izgubio. Bog je stvorio ljudski duh prirodno otvorenim transcendenciji, to jest prepoznavanju postojanja transcendentnog Bića kojem će svako ljudsko biće morati odgovariti za svoja djela. Ovo transcendentno biće, preko Isusove osobe koja je savršeno otkrila milosrdno Božje lice, nama je postalo poznato, postalo suputnikom na putovima ovoga svijeta. Milosrđe i oprost obnavljaju i vraćaju čovjeku njegovo dostojanstv i ljudskost. Milosrđe i oprost preporađaju ljudsko biće, rađajući u njemu novi život: život Sina Božjega i Brata svih ljudskih bića”, naglasio je nadbiskup Pezzuto u svojoj homiliji.

Liturgijsko pjevanje animirali su katedralni župni zbor i band mladih „Veritas“ potpomognuti redovnicama grada Sarajeva.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je molitva litanija Božanskog milosrđa te procesija oko sarajevske katedrale sa slikom milosrdnog Isusa koju su nosili dvoje zaručnika, dvije redovnice i dva člana Župnog pastoralnog vijeća. Za vrijeme ophoda oko katedrale pjevane su prigodne liturgijske pjesme.

Župno slavlje uz druženje i pjesmu nastavljeno je i u blagovaoni Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa uz domjenak za sve.

Krist nam je predstavio uskrsno otajstvo kao otajstvo Božanskog milosrđa. U knjizi pape Ivana Pavla II., sada već svetog, piše: “Granica stavljena zlu je u krajnosti Božansko milosrđe”. Granicu našega uzdanja stavimo i mi upravo u Božansko milosrđe: Isuse, uzdamo se u Tebe!