Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić: "Potrebno nam je strpljenje za nošenje križa"

Marija Bistrica (IKA)

"Blažena ti što povjerova" geslo je ovogodišnjega hodočašća vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije koji su 9. listopada šesnaesti put hodočastili u Hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Euharistijsko slavlje za gotovo pet tisuća vjernika koji su ili došli ili su porijeklom iz Bosne i Hercegovine predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom Tomom Vukšićem, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, pomoćnim biskupom Markom Semrenom i tridesetak svećenika.

U homiliji je kardinal Puljić podsjetio da nam u svim životnim teškoćama treba vjera, da ne izgubimo svoje povjerenje i nadu u Boga, jer svatko je pozvan nositi svoj križ. Podsjetivši da je Crkva u Bosni i Hercegovini nedavno završila Godinu Božje Riječi, naglasio je da Biblija nije samo za čitanje, nego da se njome hranimo,

Kardinal Puljić osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa koja je, kako je rekao, jako ozbiljna bolest: “Ali se čovjek raspameti kad u medijima vidi kako se zloupotrebljava jadan čovjek u svojoj muci, bilo da se radi o politizaciji, bilo da se radi o nemirima. Čovjek se zapita razmišljaju li ti ljudi da je ta bolest ozbiljna?! Zato, Gospe, daj nam pameti da vjerujemo, daj nam snage za boriti s tim izazovima, da ne budemo jednostavno oni koje slijede masu nego da mislimo svojom glavom.”

Govoreći o grijehu, propovjednik je naglasio kako bi se čovjek u životu htio boriti protiv grijeha, ali navika koja se uvukla čovjeka vuče u grijeh. “Kako se boriti s svojom sklonošću na grijeh, s tom navikom na grijeh? Kako istinski moliti oproštenje, da ne trunem u grijehu?”, zapitao se kardinal Puljić i napomenuo kako je svećenicima iznimno lijepo kada god u ispovijedi vjernici iskreno ispovijedaju svoje grijehe. “Tako je utješno kad vidiš da Božje milosrđe pobjeđuje. Pa radi toga je Isus došao, poradi toga se utjelovio, umro i uskrsnuo da mi postanemo dionici tog milosrđa Božjega”, naglasio je.

Potom se kardinal dotaknuo i ljudskoga dostojanstva i prava koja sam Bog daje ljudima: “Čovjekovo dostojanstvo je osigurano Božjim stvaranjem i otkupljenjem. To ne daje ni jedna politika ni nijedna država. To samo treba poštivati i donijeti takve zakone koji će to ljudsko dostojanstvo poštivati. A kad govorimo o ljudskim pravima… Tko danas ima više ljudskih prava?”, zapitao se propovjednik i odgovorio: “Onaj tko ima više novca i vojske, tko ima veću moć, taj ima ljudska prava na ovoj zemlji. I ne smiješ previše govoriti protiv toga jer te odmah prozovu. Ne smije se drukčije misliti.”

Kardinal se referirao i na situaciju u Bosni i Hercegovini i okolnost kako nije lako ni moliti za svoje: “To sam osobno iskusio. Jednostavno te proglase neprijateljem, jer se to ne slaže s politikom. Zato je prevažno: Daj nam, Gospe, u tim trenucima hrabrosti, vjernosti i postojanosti da znamo sačuvati svoje dostojanstvo”, zaključio je kardinal Puljić.

U popodnevnim satima na bistričkoj Kalvariji sudionici hodočašća sudjelovali su u pobožnosti Križnoga puta koju je predmolio biskup Marko Semren, a hodočasnike su predvodili vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić i banjolučki biskup Franjo Komarica. Ovom hodočašću i pobožnosti Križnoga puta tradicionalno su se pridružili i vjernici iz petnaestak župa Požeške biskupije, sa svojim svećenicima.

Hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu 9. listopada 2021.

Hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu 9. listopada 2021.

Hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Mariju Bistricu 9. listopada 2021.