Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić slavio misu u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Krista Kralja

Sarajevo (IKA)

Svetkovina Isusa Krista, Kralja svega stvorenja proslavljena je u nedjelju 22. studenog u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečanim Euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem i uz koncelebraciju četvorice svećenika te asistenciju bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnom sjemeništa, izvještava Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA BiH).

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić podsjetio je da Crkva ove nedjelje na kraju crkvene godine slavi Krista Kralja. Podsjetio je da upravo te nedjelje pada i spomendan sv. Cecilije, djevice i mučenice, nebeske zaštitnice svih pjevača, glazbenika i crkvene glazbe, pa je izrazio zahvalnost članovima Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“, koji pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, redovito pjevaju na pontifikalnim misnim slavljima. Uputio je riječi zahvale i potpore i župnom katedralnom zboru i svima koji se na bilo koji način uključuju u liturgijsko pjevanje u katedrali.

Slaveći Krista Kralja želimo prepoznati vrijednost borbe protiv grijeha 

Nakon što su pročitana misna čitanja te bariton Dragan Pavlović otpjevao psalam „Gospodin je pastir moj“, a kanonik mons. Ante Meštrović navijestio evanđeoski odlomak, kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed.
“Danas svetkujemo Krista Kralja. Kroz čitanja Crkva nam želi približiti Njegovo kraljevstvo. Poslanica (Prva poslanica sv. Pavla apostola Korinćanima 15,20-26.28-28) govori o onome što je Krist svojom smrću i uskrsnućem postigao kao Kralj: pobijedio je grijeh. Poseban vid Njegova kraljevanja je to što je pobijedio grijeh i svojim uskrsnućem ostavio nam nadu u toj borbi protiv grijeha i zla jer grijeh je zlo. Slaveći Krista Kralja želimo prepoznati vrijednost borbe protiv grijeha kako bi Krist zakraljevao u našim srcima”, kazao je kardinal Puljić te dodao da druga posebna gesta Kristova kraljevstva jest briga za Njegove ovce te da mu je svaki čovjek važan i svakom čovjeku pruža šansu ne želeći poremetiti njegovu slobodnu volju.

Kao treći vid Kristova kraljevanja kardinal Puljić naveo je da je Isus sudac o čemu govori i misni evanđeosko odlomak (Mt 25,31-46).
“Svojom porukom u evanđelju Isus nas želi ozbiljno podsjetiti na sudnji dan. Na vjeronauku su nas nekada učili o posljednjim stvarima: smrti i sudu te potom paklu ili raju. Danas sve manje govorimo o tome jer se ljudi boje govoriti o svršetku, o prijelazu iz vremena u vječnost. Međutim, Isus nam je jasno rekao: mi ćemo se pred Njegovim licem pojaviti. A rekao nam je i koja će nam pitanja postaviti: upravo o djelima milosrđa. On je sudac. Neće On nas osuditi nego će nas osuditi naša djela”.

Svetica i mučenica sv. Cecilija – zaštitnica crkvenog pjevanja

“Zato danas, slaveći Krista Kralja, želimo biti poput đaka koji znatiželjno pitaju, koja će pitanja biti na maturskom ili nekom drugom ispitu kako bi se pripremili. Mi smo svi dobili pitanja koja će biti na sudnjem danu, a to su djela milosrđa. Slaviti svetkovinu Krista Kralja znači usvojiti to  da položimo maturu, onaj ispit zrelosti svoje životne putanje kada dođemo pred Njegovo lice da kod nas prepozna da smo mi Njega prepoznali u bratu čovjeku“, riječi su kardinal Puljića te istaknuo da „slaviti Krista Kralja znači usvojiti Isusa koji nije kralj sa zlatnom krunom nego s trnovom krunom”.
“Krist oslobađa, daje nutarnju slobodu da možemo živjeti iz ljubavi, za ljubav i sjedinjujući se s Bogom koji je Ljubav”, poručio je kardinal Puljić.

„Htio bih u ovoj propovijedi spomenuti i današnju sveticu i mučenicu sv. Ceciliju. Ona je u Crkvi proglašena zaštitnicom crkvenog pjevanja. Čovjek pjeva o onome što voli. Zato je Crkva uvela da liturgija bude svečana, pjevana, da nam približi da Boga volimo kad ga slavimo. Zato je liturgijsko pjevanje vrjednovano kroz povijest na poseban način. Svako vrijeme ima vlastiti stil pjesama. Nekako je najduže ostalo koralno pjevanje a i danas tijekom ove Euharistije zbor pjeva koralnu Misu anđeosku”.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić ugostili članove Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“

“To je ostalo najduže i traje u Crkvi bez obzira što se mijenjaju stilovi pjevanja, ovaj stil ostaje trajno. Želimo danas moliti zagovor sv. Cecilije da znademo Boga slaviti jer ‘tko pjeva, dvostruko moli’. Želimo znati moliti i slaviti. Želim zahvaliti našem Katedralnom mješovitom zboru koji u svečanim trenucima svojim pjevanjem daje doprinos da u našoj katedrali istinski odzvanja slava Bogu, odzvanja pjesma koja uzdiže dušu kako bi mogla još bolje doživjeti Euharistijsko slavlje”, kazao je kardinal Puljić ističući potičući sve da uče Boga slaviti te dopuste da Krist u njima kraljuje.
Nakon mise kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić ugostili su članove Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog gdje su se ekonom preč. Vladimir Pranjić i sestre Služavke Malog Isusa pobrinuli da druženje bude lijepo i ugodno.

Katedralni župnik preč. Mato Majić ugostio je u župnim prostorijama članove Katedralnog župnog zbora predvođenog sestrom milosrdnicom Petrinilom Kovačević, javlja Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (KTA BiH).