Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje u sarajevskoj katedrali u sklopu simpozija crkvenih pravnika

Sarajevo (IKA)

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić predvodio je u petak 6. listopada u katedrali Srca Isusova u Sarajevu euharistijsko slavlje u sklopu XVI. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Sarajevu, izvijestila je KTA.

Nadbiskup Vuškić misu je predslavio u zajedništvu s biskupom iz Novog Mesta i predsjednikom Slovenske biskupske konferencije Andrejom Sajeom te uz suslavlje 23 svećenika, najvećim dijelom sudionicima XVI. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika.

Simpozij se održava 6. i 7. listopada u dvorani Pavla VI. Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u organizaciji Hrvatskoga kanonističkog društva, suorganizaciji Vrhbosanske nadbiskupije, sarajevskog KBF-a te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije. Kod oltara asistirali su i liturgijsko pjevanje animirali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić je rekao da bi pravo i zakon trebali biti u službi pravde, a pravda u službi ljubavi. Pozvao je sve na molitvu da dragi Bog blagoslovi cijeli svijet da zavlada pravda kako bi na pravdi izrastala ljubav koju su pozvani svi svjedočiti i naviještati.

U propovijedi, nadbiskup Vukšić je, osvrćući se da ni misni odlomak evanđelja toga dana, podsjetio da „evanđelista Luka u četvrtom dijelu svog evanđelja pripovijeda o Isusovu putu prema Jeruzalemu i njegovim govorima i poukama, koje je upućivao, te o njegovu odnosu prema učenicima koji su ga pratili“.

„I upravo iz toga dijela Lukina evanđelja uzet je odlomak koji se naviješta na današnjim euharistijskim slavljima. Naime, nakon što je Isus na tom svom putu prema Jeruzalemu propovijedao o zahtjevnosti apostolskoga poziva i nakon što je poslao 72-dvojicu učenika o raznim mjestima, danas Isus govori o prijetnji nekim gradovima zbog toga što ne žele poći putom obraćenja već ostaju pri svojim starim navikama i običajima. U pozadini ovog Isusova govora o gradovima Korozainu, Betsaidi i Kafarnaumu vjerojatno se nalazi njihovo odbijanje obraćenja i neuspjeha kojega je Isus time osobno doživio kod svojih sunarodnjaka dok je u njima propovijedao“, rekao je vrhbosanski nadbiskup.

„U odlomku iz istog evanđelja, koji neposredno prethodi ovomu današnjem, Luka opisuje kako je Isus svoje učenike poslao da naviještaju dvoje: Mir kući svakoj u koju ulaze i istinu da se približilo kraljevstvo nebesko. Mir Isusov je mir u čovjekovoj savjesti, mir duše i djelovanja koji proizlaze usklađenih ljudskih nakana s Božjom voljom i njegovim zakonima. Kraljevstvo nebesko nastaje na tom miru… Isusovi učenici poslani su živjeti, naviještati i svjedočiti takav mir i kraljevstvo nebesko te iznad svega biti mjesto ostvarenja takva mira i kraljevstva koje je uvijek stanje. S takvim svojim svjedocima i navjestiteljima Isus se poistovjećuje“, rekao je nadbiskup Vukšić, ističući da se Isus u prispodobi o posljednjem sudu poistovjetio sa siromasima, bosima, golima, sužnjima, odnosno sa svakim čovjekom u potrebi i s učenicima koji vrše ono što on od njih očekuje i za što ih šalje.

„Vi ste, poštovani crkveni pravnici, okupljeni na simpoziju da biste u nizu tema, koje ste obrađivali prethodnih godina, ovaj put naglasak stavili na upravljanje vremenitim dobrima prema zakonima Crkve. Vremenita dobra Crkve su prvenstveno u službi bogoštovlja, radi uzdržavanja onih koji su poslani naviještati mir Kristov i kraljevstvo Božje te radi vršenja apostolata i djela milosrđa posebice prema siromasima. Hvala vam što ste svojim simpozijem pomogli da se ponovi istina o svrhama crkvenih dobara i da se njezina praksa ojača. I što ste time pozvali da se u životu, gdje eventualno postoje drukčije navike i ponašanje s crkvenim dobrima, dogodi obraćenje jer je to potrebno. Stoga se u tom smislu također za vaš simpozij mogu primijeniti Isusove riječi: ‘Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire’. I obratno, kao što je rekao! Odnosno, i vi jedna od grupa njegovih učenika i učenica koje On u naše vrijeme šalje ‘pred sobom u svaki grad i u svako mjesto’ (Lk 10,1). I hvala vam što ste u tom nizu danas u Sarajevu. Bog vas blagoslovio!“, rekao je na kraju nadbiskup Vukšić okupljenim sudionicima simpozija koji su svoje druženje nastavili u prostorijama Katoličkog školskog centra sv. Josipa u okviru zdanja sestara Kćeri Božje ljubavi u sarajevskoj četvrti Banjski Brijeg, izvijestila je KTA.