Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Komarica i prof. Barišić posjetili opatiju Mariju Zvijezdu

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica u nedjelju 11. srpnja susreo se s glavnim tajnikom Paneuropske unije prof. dr. Pavom Barišićem, te su zajedno posjetili trapističku opatiju Mariju Zvijezdu kod Banje Luke, prenijela je Katolička tiskovna agencija.

Mons. Komarica i prof. dr. Barišić razgovarali su o poduzimanju daljnjih koraka glede realizacije projekta osnivanja Europskog centra za mir i suradnju, koji bi trebao udahnuti novi život trapističkoj opatiji.

Prije skoro godinu dana, u rujnu 2020. biskup Komarica otvorio je u sklopu opatije Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju.

To je simbolički začetak projekta i klica koja će oživjeti i dati novo poslanje, život i misiju opatiji, koja je prije 150 godina osnovana u Banjoj Luci. Trapisti su mnogo doprinijeli na području obrazovanja, gospodarstva, kulture i dijaloga, ne samo Hrvatima i katolicima toga kraja, nego svim stanovnicima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. Upravo na tragu načela dijaloga i suradnje radit će i Kuća susreta i Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, čijem su osnivanju veliku podršku dali Republika Hrvatska, Paneuropska unija RH, BiH i Njemačke.

Biskup Komarica naglasio je da je trapistička opatija veliko kulturno i vjersko europsko naslijeđe i baština te da je ondje bila Europa u malom još davno prije nego što je nastala današnja Europska unija. Na tom tragu i humanom naslijeđu djelovat će i Kuća susreta i Europski centar, prenijela je KTA.