Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica otvorio Kuću susreta i Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju

Banja Luka (IKA/KTA)

Nakon euharistijskog slavlja u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u predgrađu Banje Luke, u nedjelju 20. rujna banjolučki biskup Franjo Komarica otvorio je Kuću susreta i Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, u sklopu zdanja dosadašnjega trapističkog samostana (opatije) „Marija Zvijezda“.

Prije molitve blagoslova i otkrivanja ploča, biskup Komarica izrazio je dobrodošlicu svim prisutnima te poimence pozdravio izaslanika banjolučkog muftije ef. Murisa, zamjenika generalnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije Vanju Gavrana i predstavnika te Unije iz Nizozemske Roberta Dulmersa, generalnog konzula RH u Banjoj Luci Zorana Piličića, ratnog načelnika općine Davor Alojzija Jakirčevića, generalnog tajnika Biskupske konferencije BiH mons. Ivu Tomaševića, predstavnike Udruge prognanih banjolučkih Hrvata „Nazaret“ iz Zagreba na čelu s predsjednikom Vinkom Laštrom, predstavnike HKD-a Napredak iz Banje Luke te medijske djelatnike Federalne televizije i Katoličke tiskovne agencije BK BiH.

„Javni djelatnik i pisac hrvatski iz Zagreba Đuro Stjepan Deželić u svome djelu ‘Banjolučki trapisti’ svojevremeno je napisao i znakovitu rečenicu: ‘Sreća nas izkala (tj. tražila), a mi ju žalostni odbismo’. Aludirao je na kratkovidnost tadašnjih vlasti u Hrvatskoj (u sustavu Austrougarske Monarhije) koja nije dopustila velikom i plemenitom čovjeku – vizionaru, rodom iz krajnjeg zapada tadašnje monarhije – Franzu (Franji Pfanneru), redovniku trapistu, da na području tadašnje Hrvatske osnuje samostan. Božja providnost je s tim izuzetnim čovjekom planirala druga dragocjena stvaranja – na dobro mnogih ljudi. On je došao u ovaj kraj – i ne bez brojnih poteškoća – uspio zapaliti svjetlo Marije Zvijezde – koje sija već više od stoljeća i pol. Današnjim danom, kada obilježavamo 195. obljetnicu njegova rođenja – ovim skromnim ali znakovitim činom službenog i formalnog otvaranja Kuće susreta ‘Marija Zvijezda’ – i u njoj Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, mi se trudimo ne ponoviti pogreške i propuste nekadašnjih državnih vlasti u Hrvatskoj i da ne odbijemo ‘sreću koja nas traži’ tj. Božji dar u spremnosti i solidarnosti nemalog broja naših sugrađana i naših prijatelja iz domovine i inozemstva, te omogućimo novi proplamsaj dragocjene i u svojoj mnogostrukoj vrijednoj baštini vrijedne poštovanja ‘Marije Zvijezde’“, kazao je biskup Komarica, ističući da to čine „s velikom zahvalnošću dobrom Bogu i Presvetoj Djevici Bogorodici Mariji, koja se – znakovito – baš u ovoj Crkvi, jedinoj u cijeloj BiH časti kao ‘Majka svih naroda’“.

Biskup Komarica najprije je blagoslovio natpis u trapističkoj crkvi naslovljen prema riječima sv. Ivana Pavla II. „Put Crkve je čovjek“. Natpis u cijelosti glasi: U povodu obilježavanja 195. obljetnice rođenja sluge Božjeg o. Franza (Franje) Pfannera, utemeljitelja trapističkog samostana (opatije) „Marija Zvijezda“, velezaslužnog za duhovni, kulturni i civilizacijski razvoj Banje Luke i njezine okoline, Banjolučka biskupija, dobivši zaduženje od vodstva Katoličke Crkve, da čuva i njeguje dragocjenu baštinu redovnika iz brojnih europskih naroda i zemalja, otvorena i osjetljiva za aktualne potrebe svojih sugrađana i suvremenika, u traženju i nalaženju zadovoljavajućih odgovora na brojna i važna aktualna pitanja i izazove otvara za javnost ovu KUĆU SUSRETA „MARIJA ZVIJEZDA“ i u njoj EUROPSKI CENTAR za pomirenje, mir, međureligijski, međuetnički svjetonazorski i politički dijalog i suradnju. Rad Centra će se odvijati u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom unijom i nacionalnim Paneuropskim unijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije. „In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas.“

Nakon što su otkrivene i blagoslovljene ploče na pročelju trapističke crkve, prisutnima se obratio ravnatelj Caritasa i Europske akademije Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić, koji je podsjetio na dolazak i djelovanje trapista u Banjoj Luci i na brojne ostvarene karitativne projekte. „Prije 15 godina osnovana je u Banjoj Luci u okviru biskupije Europska akademija. Ideja je bila da se stvori institucija koja će za cilj imati permanentno obrazovanje za odrasle, te da to bude forum za dijalog i pomirenje. Održan je veliki broj susreta, predavanja na razne teme: očuvanja okoliša, obrazovanja i odgoja, gospodarske etike te razne aktualne teme, odnosa vjere i znanosti, povijesne teme, pitanja odnosa među vjerskim zajednicama itd. Izdana su dva sveska predavanja, ali i veći broj knjiga, posebno onih koje se bave povijesnom tematikom. Toliko o nastojanju da se vrijednosti Evanđelja realiziraju u ovom podneblju, kao i da nastavimo u novim okolnostima ono što su hrabri trapisti činili kroz više desetljeća svog postojanja na ovim prostorima. Osnivanje Kuće susreta i Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijski, međuetnički svjetonazorski i politički dijalog i suradnju bit će daljnji veliki korak u naporima da se ova zemlja i njezini stanovnici još jače motiviraju, ohrabre i podupru u nastojanjima oko bolje i ljudskije budućnosti u zajedništvu s drugim europskim narodima“, kazao je mons. Aničić.

Nazočnima s obratio i Vanja Gavran koji je izrazio čestitku uime Paneuropske unije, podsjetivši da je ona najstariji pokret za ujedinjenjem Europe, utemeljen daleke 1922. godine. Iskazao je divljenje za djelo koje su učinili trapisti tijekom svoga višegodišnjega djelovanja u Banjoj Luci te istaknuo kako je otvaranje Kuće susreta i Centra za pomirenje znak da se Crkva banjolučka „još nije umorila“ u činjenju dobra i izgradnji mira. Izrazio je potporu Paneuropske unije biskupu Komarici i svima koji su uključeni u projekt te poželio da se u novootvorenoj Kući i Centru ljudi istinski susreću u grade mir.

Pročitane su i čestitke predsjednika Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Osmana Topčagića te predsjednika Hrvatske paneuropske unije akademika Mislava Ježića i predsjednika Njemačke paneuropske unije Bernda Posselta.

„Malo gdje na svijetu, kao u Bosni i Hercegovini, riječi mir, pomirenje, suradnja, nose takvu težinu, malo su gdje utkane u sami DNK života i suživota, kao što je to kod nas, ali znamo i razumijemo da su potrebne cijelom svijetu. Ne samo kao riječi, ne samo kao ideje, ma kako plemenite bile, već i kao vrijednosti i orijentiri koje živimo i svjedočimo svojim životima“, napisao je Topčagić.

„Paneuropska se je unija, i Međunarodna PEU, i Hrvatska PEU, i PEU Bosne i Hercegovine, uvijek zalagala za europske i kršćanske, ujedno i abrahamske, vrednote, mir, ljudska prava, demokraciju, vladavinu dobrih zakona, solidarnost i supsidijarnost, a jednako tako i za međureligijski dijalog, razumijevanje i suradnju. Stoga je nama zadaća vašega Centra vrlo bliska, od srca mu želimo mnogo uspjeha i s radošću ćemo nastojati prema snagama podupirati njegov rad“, napisao je u čestitki akademik Ježić.

„Paneuropska unija Njemačke počašćena je što može potpomagati ovaj važan poduhvat, na temelju kršćanskih ideala povezivati ljude različitih nacija i religija u zajednički mirovni poredak“, poručio je Posselt.